Dragnea: România va expune în China, timp de un an, obiecte de patrimoniu inestimabile

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, joi, că România va deschide în China, începând cu luna septembrie, o expoziţie intitulată "Comorile româneşti", pentru a prezenta obiecte de patrimoniu românesc a căror valoare este inestimabilă.

111 afișări
Imaginea articolului Dragnea: România va expune în China, timp de un an, obiecte de patrimoniu inestimabile

Dragnea: România va expune în China, timp de un an, obiecte de patrimoniu inestimabile

Solicitat să menţioneze ce va expune România în China, în condiţiile în care Guvernul a alocat, miercuri, un milion de euro pentru organizarea unei expoziţii sub egida ministerului Culturii, Dragnea a precizat că este vorba despre obiecte de patrimoniu.

"Expoziţia se va numi «Comorile româneşti» şi vor fi expuse în China obiecte de patrimoniu inestimabile ale României. Sperăm să deshidem această expoziţie în luna septembrie. În China s-au purtat discuţii, printre altele, şi despre sărbătorirea a 65 ani de relaţii economice şi de prietenie între România şi China. În acest context, 2014 e un an important şi în cadrul acţiunilor specifice acestui an sunt şi acţiuni culturale printre care şi această expoziţie extrem de importantă", a spus Dragnea.

El a precizat că Guvernul intenţionează să menţină deschisă expoziţia în China pe parcursul unui an pentru că este interesat ca un număr cât mai mare de cetăţeni chinezi să vadă şi să cunoască România cât mai bine, în special tinerii.

Dragnea a precizat că expoziţia va fi deschisă la Beijing, dar a spus că Guvenul este în discuţii cu reprezentanţii chinezi pentru a expune obiectele de patrimoniu şi în alte centre importante.

Vicepremierul a spus că lista obiectelor de patrimoniu care vor fi expuse în China este impresionantă. "E vorba despre unele dintre celele mai importante obiecte de patrimoniu pe care le are România - tablouri, monede, bijuterii", a spus Dragnea.

Întrebat dacă Guvernul intenţionează să permanentizeze această expoziţie, în condiţiile în care, prin hotărârea adoptată miercuri, banii necesari au fost prevăzuţi în bugetul stat pentru anul următor, Dragnea a răspuns negativ, arătând că perioada în cauză e de un an.

El a mai spus că, în urma vizitei pe care a desfăşurat-o recent în China, a vorbit cu vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, căruia i-a transmis că, în afară de această expoziţie, România ar trebui să aibă şi o prezenţă culturală cu statut permanent în China.

Dragnea a spus că reprezentanţii chinezi şi-au exprimat dorinţa ca în scurt timp China să dechidă în România un Institut Cultural.

Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat de Guvern cu aproape 5 milioane lei pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie al României a expoziţiei "Comorile României" în China. Suplimentarea bugetară a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Banii, în sumă totală de 4,9 milioane lei, au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici