E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, la „ÎN SECURITATE”: „Ce ştim sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin; Acordurile cu Statele Arabe au schimbat politica în Orientul Mijlociu”

Ambasadorul David Saranga, la celebrarea a 73 de ani de la proclamarea independenţei statului Israel, a vorbit la „ÎN SECURITATE”, despre crizele care ne marchează prezentul.

464 afișări
Imaginea articolului E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, la „ÎN SECURITATE”: „Ce ştim sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin; Acordurile cu Statele Arabe au schimbat politica în Orientul Mijlociu”

E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, la „ÎN SECURITATE”

Ambasadorul David Saranga, la celebrarea a 73 de ani de la proclamarea independenţei statului Israel, a vorbit la „ÎN SECURITATE”, despre crizele care ne marchează prezentul.

Israelul a revenit la normalitate, iar certificatul de vaccinare a făcut viaţa mai uşoară tuturor. David Saranga ne arată cum poate România să urmeze exemplul Israelului pentru a învinge pandemia şi pentru a deschide economia.

Israelul este lider la inovare şi digitalizare, iar ambasadorul Saranga a detaliat oportunităţile României din această colaborare.

Ambasadorul Israelului a explicat natura tensiunilor din Orientul Mijlociu şi căile de soluţionare a conflictelor.

Prezentăm principalele declaraţii ale ambasadorului David Saranga, joi seara, la „ÎN SECURITATE”, alături de Bogdan Nicolae, la Aleph News: 

Israelul vaccinează doar cu Pfizer

David Saranga: „Erau nişte site-uri. În fiecare dimineaţă, vorbesc acum despre mine, în fiecare dimineaţă, primul lucru pe care l-am făcut, a fost să intru pe Twitter şi să văd ce a anunţat Ministerul Sănătăţii din Israel despre numărul de persoane care sunt bolnave, grav bolnave şi aşa mai departe. Şi toate datele sunt acolo, toate datele sunt deschise şi în fiecare zi, de două sau de trei ori pe zi, lumea a putut să vadă care sunt datele. Mai ales, Israelul fiind o ţară digitalizată, campania noastră de vaccinare toată statistica pe care noi o avem o împărtăşim cu Pfizerul. În Israel se face vaccinarea numai cu Pfizerul şi faptul că Pfizer poate să ia datele, vorbesc numai statisticile, nu datele persoanelor fizice, acest lucru îl ajută foarte mult pe Pfizer să înţeleagă cât de eficientă este campania, iar aceste informaţii pot ajuta şi pe alte ţări.”

Israelul a atins obiectivul de vaccinare

David Saranga: „Israelul a atins obiectivul. Obiectivul nostru era să ajungem la imunitatea în masă. Şi am ajuns la asta. Astăzi vorbim de 57 la sută din populaţie vaccinată. Acum, dacă adăugăm copii sub 16 ani care nu pot să fie vaccinaţi şi dacă adăugăm persoane care au avut COVID, atunci vedem că ajungem la 80 – 85 la sută din populaţie care este imunizată.”

„Vedem acum este că rata de transmitere a scăzut enorm. Nu vorbim doar despre persoane care nu se mai îmbolnăvesc, vorbim şi de transmiterea care a scăzut. Şi vă dau un exemplu: când am început această campanie, acum trei luni, am avut în fiecare zi în jur de 9.000, 10.000 de persoane care erau infectate. Astăzi vorbim despre 100 de persoane pe zi.”

Israelul a revenit la normalitate

David Saranga: „Normalitatea în primul rând este să avem o viaţă normală. Asta înseamnă să mergem la serviciu, să deschidem şcolile, restaurantele, să avem evenimente culturale, un meci de fotbal şi aşa mai departe. Asta este normalitatea şi asta se întâmplă astăzi în Israel. Când m-am întors acum o săptămână din Israel, n-am putut să cred că Israelul a devenit din nou o ţară normală. Am reuşit să ne întoarcem la normalitate.” 

Din 23 mai, Israelul deschide graniţa pentru turişti

David Saranga: „Normalitatea înseamnă şi deschiderea graniţelor şi atunci când vorbim despre deschiderea graniţelor vorbim şi despre turiştii care intră în Israel şi despre israelienii care vor să plece în străinătate, şi lucru bun este că alatăieri guvernul israelian a anunţat că începând cu 23 mai vom deschide graniţele noastre pentru a primi turişti din străinătate, inclusiv din România. ” 

David Saranga: „Orice persoană care este vaccinată sau a avut COVID va putea să intre în Israel. Acum sunt trei teste pentru un turist care vrea să intre în Israel. Primul  este un test PCR înainte de plecare, celălalt este încă un test PCR când ajungi în Israel, care se face pe loc, în aeroport, şi e gratis, şi al treilea este un test serologic care se face pe loc pentru a vdedea că persoana respectivă are anticorpi.”

Israelul a cerut semnarea unui acord cu România pentru recunoaşterea certificatului de vaccinare

David Saranga: „Lucrurile pot fi un pic mai simple. Dacă guvernul român va semna un acord cu Israelul, noi am cerut şi aşteptăm răspunsul din partea română, dacă Israelul va avea un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare, atunci fiecare persoană care va prezenta certificatul respectiv nu va trebui să aibă testul serologic.” 

Certificatul de vaccinare a dus la revenirea la normalitate

David Saranga: „Cum vă spuneam, m-am întors din Israel acum o săptămână şi funcţionează. Orice persoană care vrea să intre într-un restaurant, sau o sală de forţă, trebuie să prezinte acest paşaport verde, care este o aplicaţie şi fiecare persoană care este vaccinată are acest paşaport şi atunci viaţa a devenit mult mai uşoară. Acum două săptămâni s-au deschis şi teatrele în Israel, s-au deschis şi cluburile, avem meciuri de fotbal, viaţa s-a întors la normalitate, datorită acestui paşaport verde.”

Copiii nu pot intra în restaurant

David Saranga: „Asta este o problemă: dacă mergeţi cu un copil la un restaurant, trebuie să staţi afară, trebuie să staţi în aer liber. Copiii care nu sunt vaccinaţi nu au acces la această aplicaţie. Nimeni nu vrea acest lucru, dar asta este realitatea care există. Şi din acest motiv şi mai ales când vorbim despre Israel, o ţară caldă, cu o vreme foarte bună, 9 din 12 luni putem să stăm afară, în aer liber, aşa că nu este o problemă.”

După ce am terminat cu pandemia, ne ocupăm de economie

David Saranga: „De ce guvernul israelian a decis să deschidem graniţele şi să primim turişti? Fiindcă după ce am terminat cu pandemia, acum trebuie să ne ocupăm de economie. Sectorul hotelier în Israel şi cel de turism sunt sectoare importante. Din acest motiv, dacă nu deschidem graniţele, dacă nu avem turişti care vin din străinătate, atunci multe sectoare vor rămâne cu această pagubă.”

Turiştii israelieni, cei mai mulţi după nemţi

David Saranga: „60 de zboruri în fiecare săptămână am avut între Israel şi România în anul 2019. 234.000 de israelieni, de turişti din Israel au venit în România, al doilea grup după nemţi şi din ce ştiu eu şi din ce vorbesc cu lumea în Israel, lumea aşteaptă să vină în România.”

Este nevoie de a treia doză de vaccin

David Saranga: „Certificatul este pentru prima şi a doua doză. Este o întrebare la care nu ştim răspunsul fiindcă nici noi, cu studiile pe care le facem, încă nu ştim cât timp după rapel trebuie să facem încă un vaccin. Ştim că trebuie, dar nu ştim dacă vorbim despre şase luni, sau vorbim despre o perioadă mai lungă.” 

David Saranga: „Când a început pandemia, fiecare ţară a văzut că nu e pregătită, dar acum când ştim cum s-au desfăşurat lucrurile nu vrem să ajungem la această situaţie încă o dată. Ce ştim sigur este că vom avea nevoie de încă un vaccin. Când, în ce mod, nu ştim şi din acest motiv vrem să fim pregătiţi pentru viitor. Să nu uitaţi că la noi campania de vaccinare a început la sfârşitul lunii decembrie. Asta înseamnă că în luna iunie sau la sfârşitul lunii iulie, lumea va trebui să aibă încă un vaccin, aşa că trebuie să ne pregătim.”

Acordurile cu Statele Arabe au schimbat politica în Orientul Mijlociu

David Saranga: „Acordurile respective au schimbat politica din Orientul Mijlociu. În trecut, lumea a crezut că dacă vom rezolva problema sau conflictul cu palestinienii, atunci Orientul Mijlociu se va întoarce la normalitate. O sa avem pace, iar Israelul va avea pace cu alte ţări. Şi nu s-a întâmplat, din nefericire. Cu Acordurile Abrahams am văzut că lucrurile au devenit exact invers. Am semnat acordurile respective, avem pace cu Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi cu Maroc. Adăugăm acordurile pe care le avem cu Egiptul şi cu Iordania şi Orientul Mijlociu s-a schimbat. Ţările arabe au semnat acordurile respective pentru că este în interesul lor. Bineînţeles, este şi în interesul nostru, dar este şi în interesul lor.”

Succesul Israelului vine din educaţie, forţă şi democraţie

David Saranga: „Celebrăm 73 de ani de independenţă a Israelului şi multă lume întreabă care este succesul Israelului. Răspunsul este mai larg, dar pot să zic câteva lucruri. În primul rând este educaţia, modul cum investim, cum guvernul israelian investeşte în educaţie, de la grădiniţă până la universitate. În al doilea rând este faptul că înţelegem, statul înţelege, populaţia înţelege că încă trebuie să luptăm pentru independenţa noastră. Din nefericire nu trăim în Europa. Din nefericire trăim în Orientul Mijlociu şi modul prin care ţările din jurul nostru vor să rezolve probleme este cu agresivitatea. Şi trebuie să ne apărărm. Şi trebuie să bazăm apărarea noastră pe forţa proprie, pe resursele noastre. Şi al treilea lucru este faptul că Israelul este o democraţie. Toate aceste trei componente: forţa pe care trebuie să o avem, democraţia şi educaţia ne-au făcut pe noi ce suntem astăzi, o ţară ţănără de 73 de ani.”

Domeniile în care Israelul şi România ar putea coopera

David Saranga: „Anul trecut, în timpul pandemiei, şi premierul României şi ministrul de externe şi preşedintele au vizitat Israelul şi subiectul principal a fost cooperarea economică. Israelul e dispus să împărtăşim know-how-ul nostru, suntem dispuşi să împărtăţim experianţa, noastră cu România. O facem cu un grup select de ţări, România e una dintre ele, şi vrem să cooperăm. Şi din aceast motiv am stabilit, guvernul israelian şi guvernul român, o şedinţă comună în care vorbim despre cooperarea în domeniile agricultură, managementul apei, sănătate, tehnologie şi securitatea cibernetică. În domeniile respective menţionate putem să colaborăm şi putem să facem multe lucruri împreună.”

Cooperarea militară a înlocuit vânzarea şi cumpărarea de armament

David Saranga: „Elbitul este şi pentru noi un exemplu. Un exemplu bun, unde aducem know-how din Israel, producem împreună şi exportăm în altă ţară. Şi din acest motiv, când fostul prim-ministru al României a vizitat Israelul anul trecut şi s-a întâlnit cu toate companiile de apărare, fiecare companie a zis că noi vrem să producem în acelaşi stil în care Elbitul îl face. Asta înseamnă: vrem să deschidem o companie, deschidem în România reprezentanţă şi o să aducem know-how din Israel, o să creem locurile de muncă aici în România şi o să producem împreună. Şi eu cred că ăsta este viitorul. Nu mai vorbim despre a cumpăra şi a vinde. Zilele respective au trecut. Astăzi vorbim despre cooperare. Fiecare parte aduce ceva la masă, împreună producem şi atunci putem şi să-l folosim şi să exportăm.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici