Editurile reduc personalul şi planurile editoriale pe 2009

Editurile au început să reducă din personal şi din planurile editoriale pe anul 2009, după ce, în luna ianuarie, numărul de cărţi vândute a scăzut cu circa 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, din cauza crizei economice.

81 afișări
Imaginea articolului Editurile reduc personalul şi planurile editoriale pe 2009

Editurile reduc personalul şi planurile editoriale pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Mihai Penescu, preşedintele UER şi directorul editurii All, Diverta, care deţine cea mai mare reţea de distribuţie de carte din ţară, "propune insistent, chiar acum în criză, majorarea preţului la carte".

"Eu cred că şansa noastră este acum oferta, scăderea preţului cu oarecare tam-tam. Noi ducem lipsă de cumpărători. La ora actuală, oamenii fac economie şi la cărţi", a explicat Mihai Penescu.

"În mod tacit, se lucrează cu preţul fix pe piaţă. Există o excepţie în momentul de faţă, Diverta, care îşi adaugă peste preţul nostru 10-20%. Chestia asta ne dezavantajează, pentru că micşorează vânzările", a mai spus directorul editurii All. El a spus că "preţul fix este un mod de a proteja librăriile mici".

"Sunt câteva edituri care au propus o iniţiativă legislativă pentru a introduce preţul fix. Funcţionează în Germania. În Anglia s-a renunţat la preţul fix de 10 ani şi industria cărţii are o creştere fulminantă", a explicat Mihai Penescu.

În acest context, directorul editurii All a propus ca şi în România să se renunţe la folosirea preţului fix pentru cărţi şi "intrarea pe adaos comercial". "Motivaţia mea principală este că, în momentul în care lucrezi pe adaos comercial, ai două robinete prin care îţi poţi controla vânzarea. Un difuzor naţional ştie că în Bucureşti poate vinde o carte cu 120 de lei, iar într-o localitate mică cu mai puţin. Are un buton de reglaj, avem şi noi un buton suplimentar de reglaj, nu pierdem nimic", a precizat Mihai Penescu.

Totuşi, propunerea lui a fost respinsă de majoritatea editorilor, care au spus că în România nu există o practică în acest sens, deşi legislaţia nu impune folosirea preţului fix la carte.

Toţi editorii au criticat, însă, distribuitorii de carte din România, din cauza datoriilor pe care le au la edituri. În acest sens, s-a ajuns la concluzia necesităţii publicării pe un site a datoriilor pe care aceştia le au faţă de editorii de carte.

Totodată, editurile s-au plâns de faptul că spaţiul de expunere al cărţilor la nivel naţional s-a redus foarte mult. Singura reţea naţională de distribuţie, Diverta, practică "rabaturi foarte mari", care ajung până la 55-60%, ceea ce creşte foarte mult preţul cărţilor, potrivit reprezentanţilor editurilor.

"Problema Diverta este a unicităţii sale în piesaj", au spus reprezentanţii mai multor edituri.

În aceste condiţii, editorii nu mai au unde să-şi vândă cărţile. "Librăriile sunt spre faliment. Tot ce se ia de la angroul de carte (din Bucureşti, n.r.) pleacă pe tarabe. Spaţiul de expunere în România a scăzut în ultimii 3 ani cu 20%, numărul de titluri a crescut de 3-4-5 ori", a spus Mihai Penescu.

O soluţie ar putea fi vânzarea cărţilor prin reţelele de chioşcuri de ziare, însă, potrivit editorilor, şi acest lucru este dificil din cauza ziarelor precum Cotidianul şi Adevărul, care au început să distribuie cărţi, la preţuri mult mai mici decât cele practicate în librării.

Potrivit editorilor, cotidienele care distribuie cărţi au luat circa 20% din piaţa de carte din România, care este estimată la circa 80 de milioane de euro.

În România se vinde mai puţin de o carte pe locuitor pe an, potrivit declaraţiilor editorilor. "În ţările din Vest, se vând între 6 şi 10 cărţi pe locuitor pe an. Este o industrie de 6-10 ori mai puternică numai în număr de exemplare, dacă mai punem şi diferenţele de preţ, se mai multiplică", a precizat Mihai Penescu.

Colocviile Uniunii Editorilor din România (UER) au debutat vineri, cu atelierele "Idei, proiecte şi soluţii de finanţare în domeniul culturii scrise" şi "Criza economică în cultura scrisă: influenţe, riscuri şi soluţii de supravieţuire", dar şi cu adunarea generală a membrilor UER.

Evenimentul s-a încheiat sâmbătă, cu dezbaterea "Rolul manualului şi al cărţii şcolare în asigurarea calităţii şi reformei în învăţământ".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici