Efectul ACTA: Un nou site pentru descărcare de filme a fost închis

Pentru cei care caută şi descarcă filme sau muzică online , site-urile de file-sharing, sau cele cu "torenţi"/"torente", sunt binecunoscute. Trei din 100 cele mai populare site-uri în România sunt cele dedicate găzduirii şi distribuirii de fişiere de tip torrent, iar cel mai utilizat din această categorie intră chiar în top 10, potrivit site-ului de ranking alexa.com. Cum utilizarea frecventă a acestor site-uri nu poate fi aşadar contestată, acesta este probabil şi motivul pentru una din principalele temeri legate de semnarea de către România a Tratatului Comercial pentru combaterea Contrafacerilor (ACTA) este următoarea: ce se va întâmpla cu aceia care administrează trackerele şi la ce riscuri se supun cei care descarcă conţinut de pe aceste site-uri?

2612 afișări
Imaginea articolului Efectul ACTA: Un nou site pentru descărcare de filme a fost închis

Efectul ACTA: Un nou site pentru descărcare de filme a fost închis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prezent, lucrurile nu sunt foarte clare, iar tratatul va ajunge în Parlamentul European pentru a fi votat abia în luna mai. Între timp, pe baza legislaţiei actuale au fost închise site-uri precum Megaupload.com sau Ex.ua, cel mai popular site de descărcat filme şi muzică din Ucraina. De asemenea, fondatorii Piratebay, unul dintre cele mai cunoscute şi longevive website-uri dedicate găzduirii şi distribuirii de fişiere torrent, au fost condamnaţi la închisoare pentru încălcarea legii drepturilor de autor prin facilitarea accesului la software piratat, filme noi preluate direct din sălile de cinema şi alte creaţii protejate.

Cel mai recent exemplu este însă BTJunkie, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de torrente din lume, care s-a închis luni, după şapte ani de existenţă. Utilizatorii site-ului sunt acum întâmpinaţi de următorul mesaj din partea fondatorilor: "BTJunkie 2005-2012. Acesta este sfârşitul, prieteni. Decizia nu a fost una uşoară, dar am hotărât în mod voluntar să închidem site-ul. E timpul să mergem mai departe. A fost o experienţă unică".

Specialiştii se îndoiesc însă că decizia de închidere a BTJunkie a fost una voluntară. Ei spun că site-ul ar fi avut aceeaşi soartă ca Megaupload sau Pirate Bay, care au fost închise de autorităţi, fondatorii lor ajungând la închisoare.

Citeşte mai multe despre efectul ACTA pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici