Eurovision 2018 | Şase detalii inedite despre cunoscutul concurs

Cea de-a 63-a ediţie a concursului muzical Eurovision, la care s-au înscris 43 de ţări, are loc la Lisabona şi se încheie sâmbătă seară. Prezentăm mai jos şase detalii despre competiţia care atrage anual aproape 200 de milioane de telespectatori, potrivit AFP.

1473 afișări
Imaginea articolului Eurovision 2018 | Şase detalii inedite despre cunoscutul concurs

Eurovision 2018 |Şase detalii inedite despre concursul cântecului european

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 62 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

TITLURILE ZILEI

- Record Guinness -

Prezentat de organizatori drept "cel mai mare spectacol de divertisment televizat din lume", Eurovision deţine şi recordul Guinness pentru cel mai vechi concurs muzical difuzat pe posturile TV.

În 2016, cele două semifinale şi finala, care au avut loc la Stockholm, în Suedia, au avut o audienţă totală de 204 milioane de telespectatori. Concursul organizat anul trecut la Kiev, în Ucraina, a înregistrat o audienţă de 182 de milioane de telespectatori, pentru că Rusia nu a retransmis show-ul, după excluderea reprezentantei sale, Iulia Samoilova.

Aproximativ 40.000 de fani erau aşteptaţi săptămâna aceasta la Lisabona pentru a asculta cântăreţii pe scena de la Altice Arena, pe parcursul celor nouă repetiţii şi spectacole difuzate în direct.

- Cei cinci mari... şi Australia -

În afară de ţara gazdă, alte cinci naţiuni sunt calificate din oficiu în finală, pe baza criteriului financiar. Format din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania, grupul celor mari cinci reuneşte cei mai importanţi contributori ai EBU, organizatorul Eurovision.

Tot din motive comerciale, Australia a devenit, în 2015, cea de-a 52-a ţară care a participat cel puţin o dată la concurs. Competiţia se bucură de atât de mult succes în Australia încât organizatorii au decis să îi deschidă porţile. La un an după, candidata australiană Dami Im termina concursul pe locul al doilea.

- Publicul gay -

Victoria artistei travesti Conchita Wurst, reprezentanta Austriei, în 2014, rămâne unul dintre momentele marcante ale istoriei Eurovision, unde se văd fluturând frecvent în public steagurile curcubeu ale comunităţii LGBT.

În fiecare an, baruri şi discoteci dedicate comunităţii organizează seri tematice şi transmisiuni ale concursului, devenit un monument al culturii gay în Europa de Vest.

- ABBA şi piesele efemere -

Cu excepţia celebrului grup suedez ABBA, care a câştigat ediţia din 1974, cu piesa "Waterloo", majoritatea cântăreţilor de la Eurovision se bucură de un succes de scurtă durată.

Grupul pop suedez, care a vândut peste 400 de milioane de albume, a înregistrat recent două noi piese, la 35 de ani de la destrămarea sa.

- Geopolitica -

Conceput în plin Război Rece ca un eveniment care să unească ţările participante, concursul a devenit repede un loc al rivalităţilor naţionale, ilustrate inclusiv anul trecut, prin excluderea reprezentantului Rusiei, din cauza unor conflicte între Moscova şi Kiev implicând peninsula Crimeea.

Lista incidentelor diplomatice este lungă: în 1969, Austria boicota concursul organizat în Spania franchistă, iar, în 2012, Armenia a refuzat să participe la ediţia organizată în Azerbaidjan.

În mai multe rânduri, participanţii au fost invitaţi să îşi modifice piesele pentru a evita tensiunile politice.

- Finala 2018 -

Finala Eurovision 2018 va avea loc sâmbătă seară, la Altice Arena din Lisabona.

În urma semifinalelor de marţi şi joi s-au calificat Norvegia, Serbia, Danemarca, Moldova, Olanda, Australia, Ungaria, Suedia, Slovenia, Ucraina, Albania, Cehia, Lituania, Israel, Estonia, Bulgaria, Austria, Finlanda, Irlanda şi Cipru. Lor li se adaugă grupul celor cinci mari (Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia) şi ţara gazdă, Portugalia.

Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat calificarea în finala de sâmbătă a competiţiei muzicale.

De la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, România s-a calificat în fiecare an în finală. O excepţie a fost anul 2016, când România a fost descalificată din start pentru că Televiziunea Română avea datorii la European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului internaţional.

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, iar concursul a fost câştigat de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, cu piesa "Amar Pelos Dois".

Anul trecut, reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării ţării noastre la Eurovision.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici