Facebook a obţinut aprobarea UE pentru a încheia preluarea WhatsApp

Uniunea Europeană a aprobat necondiţionat preluarea de către Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, tranzacţia putând să fie încheiată în orice moment, în ciuda opoziţiei companiilor din industria telecomunicaţiilor din Europa, relatează The Wall Street Journal.

153 afișări
Imaginea articolului Facebook a obţinut aprobarea UE pentru a încheia preluarea WhatsApp

Facebook a obţinut aprobarea UE pentru a încheia preluarea WhatsApp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană, autoritatea antitrust din Europa, a decis că Facebook Messenger şi WhatsApp, aplicaţiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor două companii, nu sunt concurenţi apropiaţi, astfel că utilizatorii vor avea în continuare "o gamă de opţiuni" din care să aleagă şi în urma tranzacţiei.

"Am analizat cu atenţie propunerea de achiziţie şi am ajuns la concluzia că tranzacţia nu va duce la împiedicarea competiţiei pe aceată piaţă dinamică şi în ascensiune", a declarat Joaquín Almunia, comisarul antitrust.

TITLURILE ZILEI

Operatorii din telecomunicaţii din Europa au făcut lobby împotriva acestei tranzacţii, avertizând că preluarea WhatsApp de către Facebook ar putea oferi celor două companii un control sporit asupra pieţei şi asupra datelor despre utilizatori.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis că acest control asupra datelor consumatorilor nu va afecta competiţia de pe piaţa publicităţii din mediul online, iar că pronunţarea asupa îngrijorărilor legate de confidenţialitatea respectivelor informaţii despre utilizatori nu intră în competenţa sa.

Investigaţia condusă de UE în acest caz a fost percepută drept un test pentru modul în care legislaţia europeană din domeniul concurenţei va fi aplicată în cazul social media, decizia venind pe fondul creşterii îngrijorării legate de puterea pe care companiile americane din tehnologie au căpătat-o în Europa.

În luna aprilie, autoritatea antitrust din SUA a aprobat tranzacţia.

În mai, Facebook a cerut Comisiei Europene să verifice dacă preluarea de către companie a serviciului de mesagerie WhatsApp respectă reglementările antitrust.

Preluarea WhatsApp de către Facebook pentru 19 miliarde de dolari, anunţată în februarie, este cea mai mare achiziţie a unui start-up în ultimii ani, cu mult peste tranzacţia de 1 miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram în 2012 sau achiziţia pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de către Microsoft.

Reţeaua socială Facebook are 1,3 miliarde de utilizatori în întreaga lume, 300 de milioane dintre aceştia folosind, de asemenea, şi aplicaţia Facebook Messenger. WhatsApp, care oferă o soluţie ieftină pentru înlocuirea mesajelor trimise pe telefon, are 600 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Preluarea WhatsApp reprezintă cea mai mare tranzacţie din istorie pentru Facebook, care, astfel, îşi asigură o prezenţă importantă pe piaţa serviciilor de mesagerie pentru telefonia mobilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici