- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (07.04.2012, 15:12)
Facebook poate cauza dependenţă. Ce persoane sunt mai expuse
Folosirea frecventă a reţelei de socializare Facebook poate conduce la dependenţă, în special în rândul utilizatorilor cu venituri mici şi a celor cu un nivel educaţional scăzut. Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg spun că foarte mulţi din utilizatori (70%) se loghează pe Facebook imediat după ce şi-au pornit computerele, iar acest comportament s-ar putea transforma în dependenţă.
Urmărește
1850 afișări
Facebook poate cauza dependenţă. Cine îl foloseşte, de ce şi pentru cât timp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Navigarea pe Facebook este o activitate care generează obişnuinţe, iar utilizatorii care petrec mult timp pe această reţea de socializare spun că se simt după o vreme mai puţin fericiţi cu vieţile pe care le au, potrivit unui studiu suedez citat de dailymail.co.uk.
Persoanele cu venituri mici şi un nivel educaţional scăzut sunt expuse cu precădere în faţa acestui risc.
Până la 85% dintre utilizatorii de internet au spus că folosesc Facebook în fiecare zi, iar jumătate dintre ei spun că intră pe Facebook imediat după ce îşi pornesc browser-ul de internet. Jumătate dintre utilizatorii consultaţi consideră că "nu se simt stăpâni pe situaţie" dacă nu se conectează pe Facebook, iar 25% dintre ei spun că se simt "neliniştiţi şi nesiguri pe ei" dacă nu intră cu regularitate pe acest site.
ULTIMELE ȘTIRI
-
USR și AUR vor suspendarea lui Iohannis. Cine ar putea prelua funcția interimară?
-
AUR cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a începe suspendarea lui Klaus Iohannis
-
Anchetă a poliţiei după ce AfD a împărţit pliante în forma unor bilete de avion pentru deportare
-
Preşedintele Xi laudă relaţiile economice dintre China şi UE înainte de revenirea lui Trump
Studiul suedez, realizat pe 1.000 de persoane cu vârstele cuprinse între 18 şi 73 de ani, a fost coordonat de Leif Denti, doctor în psihologie la Universitatea din Göteborg.
S-a mai constatat că persoanele cu venituri mici şi indivizii cu un nivel educaţional sczut petrec mai mult timp pe Facebook. Femeile sunt în general mai active decât bărbaţii pe Facebook.
Persoanele care petrec mai mult timp pe Facebook spun că se simt mai puţin fericite şi mai puţin mulţumite de vieţile lor. Această corelaţie este prezentă şi în subgrupul femeilor, dar nu şi în subgrupul utilizatorilor de sex masculin.
O altă "surpriză" a acestui studiu este faptul că, deşi pe site-ul Facebook se postează cantităţi uriaşe de "informaţii" personale, per total, această reţea de socializare tinde să se concentreze doar pe aspectele pozitive.
"Facebook este un instrument social care este folosit în mod clar pentru a administra relaţiile cu prietenii şi familia. Însă utilizatorii nu scriu chiar orice - cea mai mare parte din conţinutul împărtăşit de ei are legătură cu evenimente majore, evenimente pozitive şi cu senzaţia de bine. Doar 38% dintre utilizatori scriu despre emoţiile lor negative şi evenimentele negative din vieţile lor", a explicat Leif Denti.
Facebook în cifre: Cine îl foloseşte, de ce şi pentru cât timp
-
Utilizatorul mediu petrece 75 de minute în fiecare zi pe Facebook.
-
Utilizatorul mediu se conectează pe Facebook de 6,1 ori pe zi.
-
70% dintre utilizatori se conectează pe Facebook imediat după ce şi-au pornit computerul.
-
26% dintre utilizatori se simt neliniştiţi şi nesiguri pe ei dacă nu se conectează pe Facebook în mod regulat.
-
Femeile petrec în medie 81 de minute în fiecare zi pe Facebook.
-
Bărbaţii petrec în medie 64 de minute în fiecare zi pe Facebook.
Citește pe alephnews.ro: În 2024, România a cheltuit doar 2% din PIB pe Apărare. Majoritatea banilor au fost cheltuiți pe achiziții militare, soldele militarilor și pensii
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Păpuşa Barbie cheală, rezultatul unei campanii cu peste 150.000 de Like-uri pe Facebook - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Databricks, compania de date şi AI în spatele căreia se află Ion Stoica şi Matei Zaharia, a obţinut o finanţare de peste 5 mld. dolari de la fonduri precum Blackstone, Apollo Global Management şi Blue Owl Capital. Acordul vine în paralel cu o rundă de finanţare de la investitori de 10 mld. dolari, care a ridicat valoarea companiei la 62 de mld. dolari
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe