Festivalul de Film de la Veneţia găzduieşte premiera unei pelicule pierdute de Orson Welles

Filmul "The Other Side of the Wind" un proiect la care Orson Welles a filmat între 1970 şi 1977 cu John Huston, Peter Bogdanovich şi Oja Kodar are premiera vineri, la Veneţia, într-o formulă definitivă stabilită la patru decenii de când proiectul a fost blocat, arată Rolling Stone.

138 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film de la Veneţia găzduieşte premiera unei pelicule pierdute de Orson Welles

Festivalul de Film de la Veneţia găzduieşte premiera unei pelicule pierdute de Orson Welles

Povestea unui regizor, jucat de John Huston, care se întoarce la Los Angeles după ce a trăit ani buni în Europa a fost privită ca un testament al lui Welles, celebrul cineast fiind obligat să renunţe la proiect după ce finanţatorii au dispărut unul după altul.

Potrivit publicaţiei "Deadline", povestea lui Welles nu este atât un film, cât o ciocnire ameţitoare între două filme, unul care urmăreşte o dramă sexy despre trădare şi credinţă, altul, o un fals documentar satiric despre egotismul regizorilor europeni. Welles nu doar că a filmat timp de opt ani pentru această peliculă, dar, cum doar el putea să facă, nu a distribuit rolul principal decât după trei ani de producţie.

Potrivit publicaţiei americane, o scenă de sex din film care durează şapte minute a fost filmată în doi ani folosind trei locaţii diferite de filmare.

Orson Welles reuşise să editeze numai 40 de minute din cele 10 ore de material filmat până în 1979 când cumnatul finanţatorului, Şahul Iranului a fost răsturnat în urma Revoluţiei Islamice iar negativul a rămas încuiat într-un seif parizian. Guvernul Ayatollahului Khomeini a rechiziţionat şi filmul împreună cu alte bunuri ale rudelor Şahului, dar l-a considerat lipsit de valoare aşa că a renunţat la material. De atunci, mai multe procese au avut ca obiect drepturile asupra filmelor lui Welles.

Reţeaua Netflix a finanţat în ultimii ani producţia filmului, după premiera programată vineri la Veneţia, fiind anunţată o lansare în cinematografe şi pe internet pentru 2 noiembrie. Producătorii lansează cu această ocazie şi filmul documentar "Mă vor iubi când nu voi mai fi/ They’ll Love Me When I’m Dead", care spune povestea filmului lui Welles şi a producţiei încheiate la 48 de ani de la primele scene filmate.

De-a lungul timpului, mai mulţi regizori, printre care John Huston, Steven Spielberg, Oliver Stone, Clint Eastwood şi George Lucas, au vizionat materialul filmat de Wells, dar toţi au refuzat să ducă proiectul până la capăt. Lucas ar fi afirmat că materialul este prea avangardist pentru un public obişnuit. Netflix a încheiat o înţelegere în valoare de 5 milioane de dolari pentru realizarea celor două filme (documentarul şi producţia lui Welles).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici