FOTO | Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi-a marcat propriul centenar cu o placă omagială

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a dezvelit, vineri, în Bucureşti, o placă pentru a marca 100 de ani de la înfiinţarea primei organizaţii de breaslă din presa României Mari, iar organizatorii au promis că, peste zece ani, vor marca şi un bicentenar al publicaţiilor româneşti.

251 afișări
Imaginea articolului FOTO | Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi-a marcat propriul centenar cu o placă omagială

FOTO | Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi-a marcat propriul centenar cu o placă omagială

Placa omagială a fost dezvelită vineri dimineaţă, pe str. Constantin Mille nr. 4 (fostă Sărindar), la clădirea fostei berării Berlin (astăzi localul Alt-Shift şi clubul Control).

Festivităţile au adunat în jur de 100 de persoane pe fosta stradă Sărindar, din spatele Cercului Militar din Bucureşti. Este locul în care, cu un secol în urmă, se semna actul constitutiv al Uniunii din care, în formula iniţială, făceau parte personalităţi precum Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Moses Rosen şi Pamfil Şeicaru. Potrivit reprezentanţilor organizaţiei care a revendicat poziţia de continuatoare a Uniunii după căderea comunismului, în prezent, ar fi înregistraţi în jur de 2.700 de membri.

"În 11 ianuarie, în această clădire a fost semnat actul de constituire a primei organizaţii de breaslă din România reîntregită, 1919. Desigur, nu a venit din neant, presa şi organizaţiile au existat cu alţi 70-80 de ani în urmă. Ne bucură faptul că, după ´90, un alt grup de jurnalişti din Bucureşti s-au reunit, au înţeles mesajul că, într-o nouă construcţie democratică a ţării, breasla trebuie să se reunească. De aceea, din 5 mai 1990, acel grup de jurnalişti a reînfiinţat Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, după ce jurnaliştii au funcţionat sub alte forme de organizare sub ceea ce a fost regimul comunist", a spus Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR.

Invitat să vorbească la eveniment, unul dintre primii conducători ai organizaţiei după 1989, Sergiu Andon, cunoscut mai ales pentru schimbarea atitudinii faţă de regele Mihai de la pamflet la omagiu, a ţinut să îşi invite colegii să pună la punct, pentru 8 aprilie 2029, o celebrare a 200 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii periodice în limba română: "Pregătiţi placa, gândiţi-vă la locul de amplasare, chemaţi-ne pe cei care vom mai fi, chemaţi-i pe cei care nu sunt acum aici şi ţineţi-o tot aşa", a spus Andon în faţa celor adunaţi.

"Era timpul să tragem şi noi nişte sfori, că prea trag toţi", a glumit Andon, înainte să dezvăluie placa şi să aştepte să vadă eliberarea unui număr de 20 de porumbei albi dintr-o cuşcă aflată la picioarele vorbitorilor, printre cei prezenţi numărându-se foşti lideri ai organizaţiei, ca Miron Manega şi Horia Alexandrescu, dar şi colaboratori mai noi, precum Bobby Păunescu.

După ceremonie, organizatorii au anunţat că vor să propună un imn al jurnaliştilor şi au lăsat să se audă la boxele instalate în stradă acordurile unei piese folk cu versuri ca "Nu te amăgi, când treci printre vii/ că vei fi bogat prin ce-ai consemnat/ Banii nu sunt treaba ta,/ jurnalistule".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici