Geoană: Este timpul să se revină asupra menţionării presei în Strategia de apărare

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că este momentul ca în Parlament şi chiar de la Cotroceni să se revină asupra menţionării presei în Strategia de apărare, dat fiind că reprezentanţi ai Parlamentului European au adresat mesaje scrise Legislativului pe această temă.

22 afișări
Imaginea articolului Geoană: Este timpul să se revină asupra menţionării presei în Strategia de apărare

Geoană: Este timpul să se revină asupra menţionării presei în Strategia de apărare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană a precizat, vineri, că a primit o scrisoare din partea liderilor grupurilor liberal, socialist şi al Verzilor din Parlamentul European, în care aceştia arată îngrijorare faţă de introducerea presei în Strategia de apărare.

Fostul preşedinte al PSD a spus că liderii celor trei grupuri din PE îşi exprimă "preocuparea" faţă de intenţia introducerii în Strategia Naţională de securitate "aşa-zisa problemă a presei", el referindu-se la introducerea ca vulnerabilitate şi a unor campanii de presă care ar urmă influenţarea deciziilor statului.

"Sunt invocate de o manieră oficială faptul că o astfel de prevedere care fi susţinută de Parlament şi susţinută în continuare de preşedinţie, încalcă în mod flagrant dispoziţiile Cartei drepturilor fundamentalea ale omului şi ale Convenţiei drepturilor omului", a afirmat el.

Preşedintele Senatului a menţionat că scrisoarea celor trei, adică punctul de vedere "al unei părţi fundamentale ale PE", arată că intenţia oficialităţilor de la Bucureşti "provoacă deja semnale foarte serioase".

"Cred că este momentul ca în Parlament şi chiar de la Cotroceni să se revină asupra acestui punct. Este clar că este un punct sensibil în care încercarea de a duce în sfera securităţii naţionale problematica libertăţii presei ridică semne de întrebare extrem de serioase şi legitime din partea partenerilor europeni", a declarat Geoană.

Liderii a trei grupuri politice importante din Parlamentul European au adresat scrisori preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului român, cerând respingerea paragrafului care face referire la mass-media din Strategia Naţională de Apărare.

Scrisorile sunt semnate de Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA, fiind adresate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi, pentru informare, liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor.

Oficialii semnatari reamintesc obligaţia statelor membre de a adopta legi care să nu vină în conflict cu valorile şi normele juridice ale Uniunii Europene.

Deputaţii europeni apreciază că includerea referirilor la campaniile de presă la capitolul vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare "reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a articolului 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a articolului 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene".

Semnatarii atrag atenţia că "este în interesul bunei funcţionări democratice a instituţiilor din România să fie garantate şi respectate drepturile şi libertăţile mass-media aşa cum sunt ele definite în actele fundamentele ale Uniunii".

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.

Comisiile parlamentare de apărare au avut, în cursul acestei săptămâni, o dezbatere asupra Strategiei Naţionale de Apărare, discuţiile urmând să continue săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici