Georgică Severin (PSD): Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune

Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Georgică Severin (PSD), a declarat, miercuri, la dezbaterea unei iniţiative legislative privind interzicerea înainte de miezul nopţii a emisiunilor violente, că ar fi mai bine să fie interzise "manelele de prost gust" decât filmele bune.

301 afișări
Imaginea articolului Georgică Severin (PSD): Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune

Georgică Severin (PSD): Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

El a făcut aceste afirmaţii la dezbaterea unei propuneri legislative pentru completarea Legii Audiovizualului 504-2002, iniţiată de deputatul FC Dan-Cristian Popescu, prin care se propune permiterea difuzării numai după ora 00.00 a emisiunilor care "exploatează aspecte imorale, indecente, obscene din viaţa unei persoane, gesturi şi atitudini violente, scene cu lovituri şi injurii, imagini cu tentă erotică, vulgare, expunerea fizică într-o manieră erotică, expunerea unor întâmplări intime, precum şi alte aspecte care depăşesc limita decenţei".

Parlamentarul a mai spus că îşi doreşte ca nepoţica sa se bucure de violenţa din filmele clasice de desene animate. "Dacă dvs. ştiţi ceva mai violent, mai agitat decât Chip şi Dale, decât Donald Duck..., ei bine, eu îmi doresc ca nepoţica mea să trăiască cu această violenţă, să se bucure de această violenţă, să se bucure de Tom şi Jerry, să se bucure de Donald Duck, Cruella de Vil şi de cei 101 de dalmaţieni", a spus acesta.

Georgică Severin s-a declarat împotriva unei astfel de modificări a legii, apreciind că nu trebuie să se deschidă "această cutie a Pandorei" mai mult decât deja a fixat-o legea.

Arătând că, prezent, la nivel mondial, se manifestă "o renaştere a unui spirit oarecum plin de ideea de a cenzura", el a menţionat că în Olanda deja au apărut iniţiatori care vor să fie interzisă "Albă ca zăpada" a lui Walt Disney, pentru că există scena violentă a vânătorului care vrea să omoare.

"Cruella de Vil din «101 dalmaţieni» este un monument de violenţă şi inclusiv un atac asupra animalelor. Putem continua cu «Scufiţa Roşie», unde este clar că vânătorul şi lupul sunt îngrozitor de violenţi", a comentat social-democratul.

"Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune", a continuat acesta, menţionând că se referă la filmele clasice care conţin scene de violenţă şi scene erotice.

"Să înţeleg că filmul «Răscoala» sau «Ion» vom putea să le mai vedem în România numai după miezul nopţii. Să înţelegem că filme clasice – Rita Hayworth în filmele ei, care nu sunt sexuale dar sunt super erotice, din anii '40, vor putea fi numai după miezul nopţii?", a întrebat el, continuând şi cu alte exemple - "Duzina murdară" şi "Basic Instinct".

Preşedintele Comisiei pentru Cultură a afirmat că nu doreşte ca puştii care vor să vadă filmul «Rambo» să o poată face numai după miezul nopţii.

"Nu aş vrea să forţăm puştii care vor să vadă Rambo, un film de o violenţă extremă, să stea după după miezul nopţii, pentru că, de văzut, ei vor vedea când vor dori. De ce să îi obligăm să stea să vadă un film de aventuri după miezul nopţii. Nu trebuie să fim farisei, să ne imaginăm că îi vom opri să vadă. Responsabilitatea este a părinţilor. Copilul care nu se culcă la ora 22.00 şi zapează va sta şi după miezul nopţii", a opinat parlamentarul.

Senatorii din Comisia pentru cultură au întocmit miercuri, în unanimitate, un raport de respingere a propunerii legislative iniţiată de deputatul Dan Cristian Popescu, care va fi dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici