Google a ajuns la un acord cu UE pentru încheierea unei investigaţii privind căutările online

Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru încheierea unei anchete antitrust care datează de trei ani, după ce proprietarul celui mai utilizat motor de căutare online s-a angajat să afişeze în rezultatele căutărilor alături de propriile servicii specializate şi pe cele ale rivalilor.

130 afișări
Imaginea articolului Google a ajuns la un acord cu UE pentru încheierea unei investigaţii privind căutările online

Google a ajuns la un acord cu UE pentru încheierea unei investigaţii privind căutările online (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Compania va scăpa astfel de amenzi sau consecinţele unei eventuale concluzii că a defavorizat site-uri rivale. Înţelegerea cu UE vine la un an după un acord amiabil într-o investigaţie similară a Comisiei Federale pentru Comerţ a SUA.

Angajamentul, cu o durată de cinci ani, permite Google să adauge noi servicii sau să modifice pagina de căutare, atâta timp cât asigură concurenţilor trei link-uri alături de propriile servicii specializate, precum Google Shopping, Google News sau Google Finance, a informat Comisia Europeană.

Concurenţii vor plăti cel puţin 3 eurocenţi pentru a licita pentru una dintre cele trei poziţii în topul căutărilor Google.

"Google a acceptat să garanteze că atunci când promovează propriile servicii specializate pe pagina sa, serviciile rivalilor vor fi afişate într-un mod similar. Atunci când Google îşi va promova un serviciu specializat în rezultatele căutărilor online vor fi şi trei servicii rivale afişate proeminent, astfel încât să fie în mod clar vizibile utilizatorilor", se arată într-un comunicat al Comsiei Europene.

Acordul pune capăt uneia dintre cele mai importante anchete antitrust a Comisiei Europeane. Comisarul UE responsabil pentru concurenţă, Joaquin Almunia, vrea să încheie, înainte de a părăsi postul în octombrie, acorduri similare în investigaţii care vizează companii precum Gazprom, Samsung sau Visa.

Investigaţia privind Google a fost declanşată în urma unor sesizări transmise de rivali, nemulţumiţi de modul în care compania îşi favorizează propriile servicii.

Acordul amiabil nu pune, însă, capăt tuturor problemelor Google în UE, notează Bloomberg.

Divizia Motorola Mobility, pe care Google o vinde către compania chineză Lenovo, a primit o notificare de practici antitrust pentru modul în care a folosit în procese deschise împotriva Apple patente esenţiale pentru repectarea standardelor la nivelul industriei.

De asemenea, înţelegerea privind căutările online nu va influenţa o anchetă separată, aflată în fază incipientă, asupra modului în care Google se foloseşte de sistemul de operare Android, destinat smartphone-urilor şi tabletelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici