"În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV

Emisiunea "În gura presei", difuzată de Antena 3, este cea mai violentă emisiune de divertisment şi pamflet, în timp ce "Dan Diaconescu Direct" de la OTV este cel mai violent program de dezbateri, potrivit unui studiu realizat de CNA şi UNICEF şi prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

419 afișări
Imaginea articolului "În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV

"În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prezentat studiul "Reprezentarea violenţei televizuale şi protecţia copilului", miercuri, într-o conferinţă de presă. Acest studiu a fost coordonat de Ioan Drăgan, directorul Centrului de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare al Universităţii Bucureşti, cu sprijinul UNICEF - România. La conferinţă au participat şi Eugen Crai, directorul de programe din cadrul Biroului regional UNICEF din România, şi deputatul Cristina Ancuţa Pocora.

TITLURILE ZILEI

Proiectul analizează, prin metoda analizei de conţinut şi a analizei semio-discursive, conţinuturile violente din programele a 11 posturi TV - TVR 1, Antena 1, Antena 3, Acasă, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, OTV, Cartoon Network, Jetix, Minimax - timp de o săptămână (5 - 11 ianuarie 2009). Au fost analizate 348 de ore şi 15 de minute de programe. Emisiunile studiate au fost: informative, ficţionale, divertisment, reality-show, publicitate şi promo. Tipurile de violenţă avute în vedere au fost: violenţă reală/ violenţă ficţională, violenţă fizică, verbală, psihologică, economică, sexuală şi socială.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, studiul a fost încheiat în vara lui 2009 şi în momentul de faţă este disponibil şi pentru public, inclusiv în variantă tipărită. "Apare un trend uşor descrescător al violenţei în programele de televiziune, dar ea se menţine la cote importante de care trebuie să ţinem cont", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

În studiu se precizează că numărul actelor de violenţă întâlnite la posturile TV monitorizate variază între 9 şi 23,4 pe oră (exceptând publicitatea), ceea ce înseamnă o medie de 14 acte de violenţă pe oră.

Cea mai mare durată a actelor de violenţă s-a înregistrat la

  • OTV, unde 37,68% dintr-o oră de emisiune a fost "ocupată" de acte violente,

  • Pro TV (26,59%),

  • Prima TV (15,42%),

  • Antena 1 (14,34%),

  • Antena 3 (12,98%),

  • TVR 1 (11,16%),

  • Realitatea TV (7,30%),

  • Acasă (6,04%).

Studiul prezintă şi analize comparative ale emisiunilor de divertisment şi pamflet, ale emisiunilor de dezbatere, dar şi ale jurnalelor de ştiri.

Emisiunile de divertisment monitorizate în cadrul studiului au fost: "Noaptea erorilor" (Antena 1), "7 păcate" (Antena 3), "Cireaşa de pe tort" (Prima TV), "Mondenii" (Prima TV) şi "În gura presei" (Antena 3). Potrivit studiului, din cauză că emisiunile analizate nu au avut durate totale comparabile, nu a fost posibilă folosirea indicatorilor clasici ai frecvenţei şi duratei. Astfel, s-a constituit indicatorul duratei totale a actelor de violenţă întâlnite într-o emisiune (exceptând publicitatea), exprimate pe oră (60 de minute).

Cea mai violentă emisiune (pamflet), din punctul de vedere al duratei actelor violente, a fost în perioada monitorizată "În gura presei", realizată de Mircea Badea, cu o medie a duratei violenţei pe oră de 760 de secunde (din 60 de minute de emisie continuă, 12,6 minute au fost ocupate de acte violente). Dintre emisiunile de divertisment monitorizate, cea mai mică durată a actelor violente s-a înregistrat la "Noaptea erorilor" (145,5 secunde - medie pe oră), aceasta fiind urmată de "Cireaşa de pe tort" de la Prima TV (266 de secunde - durata actelor violente pe oră) şi "Mondenii" de la Prima TV (460 de secunde - medie pe oră).

Emisiunea "În gura presei" de la Antena 3 a fost pe primul loc şi în privinţa duratei medii a unui act violent: 59 de secunde. Emisiunea lui Mircea Badea a fost urmată de "7 păcate" (34 secunde durata unui act violent), "Noaptea erorilor" (22,8 secunde), "Mondenii" (7,5 secunde) şi "Cireaşa de pe tort" (7,4 secunde).

De asemenea, emisiunea monitorizată drept cea mai violentă după indicatorul ponderii duratei violenţei a fost tot "În gura presei" (21,1% din durata totală a emisiunii a fost violentă). Acest program a fost urmat de "7 păcate" (16,2%), "Mondenii" (12,8%), "Cireaşa de pe tort" (7,4%) şi "Noaptea erorilor" (4%).

În schimb, după numărul mediu de acte de violenţe pe oră, pe primul loc s-a aflat, în perioada monitorizată, emisiunea "Mondenii" (61,6 de acte violente în 60 de minute de emisiune), fiind urmată de "Cireaşa de pe tort" (36 acte violente), "7 păcate" (17,1), "În gura presei" (12,8) şi "Noaptea erorilor" (6,4).

În privinţa emisiunilor de dezbateri, studiul a monitorizat 13 emisiuni de acest tip: "Dan Diaconescu Direct" - OTV, "Tribunalul poporului" - Prima TV, "Ştirea zilei" cu Gabriela Vrânceanu Firea - Antena 3, "Biz Bazar" - Antena 3, "Sinteza zilei" - Antena 3, "Ediţie specială" - TVR 1, "Realitatea zilei" - Realitatea TV, "Realitatea te priveşte" - Realitatea TV, "Feţele cotidianului" - Realitatea TV, "100% cu Turcescu" - Realitatea TV, "Ediţie specială" - Realitatea TV, "Zona de impact" - Realitatea TV şi "Cap şi pajură" - Realitatea TV.

În funcţie de durata totală a actelor violente pe oră:

  • "Dan Diaconescu Direct" (1.117 secunde pe oră),

  • "Feţele cotidianului" - 831 de secunde,

  • "Biz Bazar" - 505 secunde,

  • "Tribunalul poporului" - 477 secunde,

  • "Zona de impact" - 475,

  • "Ştirea zilei" - 428,

  • "Cap şi pajură" - 373,

  • "Ediţie specială TVR 1" - 317,

  • "Ediţie specială Realitatea TV" - 187,

  • Realitatea zilei - 161,

  • "100% cu Turcescu" - 87,4 şi

  • "Realitatea te priveşte" - 40%.

"Dan Diaconescu Direct" a fost cea mai violentă emisiune şi în privinţa duratei medii a unui act violent (59 secunde), dar şi după ponderea violenţei din durata totală a emisiunii (36%), în timp ce după numărul mediu al actelor violente pe oră, pe primul loc se plasează "Cap şi pajură", cu aproape 36 de acte violente pe o oră de emisie.

În ceea ce priveşte jurnalele de ştiri, cea mai violentă emisiune de ştiri (ca medie) a fost în perioada monitorizată cea de la Pro TV, din cauză că a inclus cel mai mare număr de ştiri violente, 16,6, comparativ cu celelalte emisiuni de acelaşi tip. Pro TV a fost urmat de Prima TV (12 acte violente pe buletin de ştiri), Antena 1 (11,1), TVR 1 (11), Realitatea TV (6,8) şi Antena 3 (2,3).

Pe de altă parte, cercetarea a atras atenţia că violenţa verbală a trecut pe primul plan, în ceea ce priveşte tipurile de violenţă întâlnite în emisiunile analizate, cu 43,9 procente, fiind urmată de violenţa fizică (33,6%), violenţa psihologică (9%), violenţa economică (8,4%), violenţa socială (4,1%) şi violenţa sexuală (1%).

Cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei de tip fizic sunt:

  • bătaia (25,3%),

  • omucidere/ crimă (21,1%),

  • agresare/ ciocnire (6,2%),

  • violenţa de masă (5,9%),

  • accidente de circulaţie (5,6%) etc.

În schimb, cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei de tip verbal sunt:

  • ţipetele şi ridicarea tonului (28,6%),

  • întreruperea celuilalt (16,2%),

  • insulte, injurii (14,4%),

  • limbaj licenţios, obscen (9,9%) etc.

Cele mai frecvente forme de violenţă psihologică prezentă în emisiunile de televiziune sunt ameninţarea (69,3%) şi culpabilizarea (15,6%), în timp ce în topul celor mai întâlnite forme de manifestare a violenţei economice sunt incendierile (17,4%) şi furtul (14,6%).

La capitolul forme de manifestare a violenţei sociale, frecvent întâlnite în programele TV sunt sinuciderea (55,3%) şi abuzuri ale poliţiei/ autorităţilor (7,1%), iar printre cele mai frecvente forme de manifestare a violenţei sexuale la posturile TV monitorizate se numără hărţuirea sexuală (5%) şi violul (4%).

"Televiziunea are înscrisă în gena ei, în actul ei de naştere, un potenţial violent", a spus Ioan Drăgan, coordonatorul studiului. El a mai afirmat că televiziunile din România difuzează mai multe scene violente decât posturile TV care emit în alte ţări.

"Televiziunile din România oferă publicului semnificativ mai multă violenţă, cel puţin după unul dintre indicatorii acestor studii, decât televiziunile din ţări foarte importante cu care am făcut comparaţii, SUA, Canada, Franţa. Acest studiu a dezvăluit un anumit avans, dar şi un decalaj, în raport cu violenţa oferită publicului din ţările respective de către canale sau reţele de televiziune. Şi în cazul canalelor publice şi în cazul canalelor private, televiziunile din România oferă, după indicatorul frecvenţei şi duratei violenţei pe oră, o cantitate mai mare de violenţă", a spus Ioan Drăgan.

El a vorbit şi despre efectele grave pe care le poate produce violenţa din programele TV asupra dezvoltării copiilor.

În plus, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a explicat că, în anul 2009, CNA a aplicat, pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor, un număr total de 101 sancţiuni, în cuantum de 560.000 de lei. "Amenzile şi sancţiunile pentru protecţia minorilor au depăşit o treime din cuantumul amenzilor aplicate în anul 2009", a spus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, prezentă la dezbatere, deputatul Cristina Ancuţa Pocora a propus organizarea unei dezbateri publice pe tema violenţei din programele de televiziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici