Jurnalistul Mircea Marian şi bloggerul Cetin Ametcea l-au reclamat pe Mircea Badea la CNA - Mediafax

Jurnalistul Mircea Marian şi bloggerul Cetin Ametcea l-au reclamat pe Mircea Badea la CNA

Jurnalistul Mircea Marian şi Cetin Ametcea (www.arhiblog.ro) au reclamat la CNA două ediţii ale emisiunii "În gura presei", în care Mircea Badea ar fi folosit "expresii injurioase" la adresa părinţilor editorialistului de la Evenimentul zilei şi i-ar fi încălcat bloggerului "dreptul la intimitate".

1587 afişări

Imaginea articolului Jurnalistul Mircea Marian şi bloggerul Cetin Ametcea l-au reclamat pe Mircea Badea la CNA

Jurnalistul Mircea Marian şi bloggerul Cetin Ametcea l-au reclamat pe Mircea Badea la CNA (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Mircea Marian a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului(CNA) cu privire la emisiunea "În gura presei" difuzată pe 13ianuarie, pe Antena 3, din cauză că "realizatorul emisiunii, MirceaBadea, a afirmat «Credeţi că Mircea Marian, adică el, ar putea firodul unei educaţii sexuale precare? Că aşa arată. Dar credeţi cămă amendează CNA-ul pentru asta?»", continuând cu o serie deexpresii indecente.

"Consider că prin aceste declaraţii Mircea Badea nu arespectat dreptul la imagine şi a folosit expresii injurioase laadresa părinţilor mei, încălcând astfel Codul dereglementare în audiovizual. Personal, ca ziarist, pot să mă apărde astfel de atacuri imunde, dar nu pot să accept un limbajjignitor la adresa familiei mele, pe care cred că nu o pot protejadecât cerând intervenţia CNA", spune Mircea Marian în sesizareatransmisă Consiliului.

Potrivit monitorizării CNA, în partea a doua a emisiunii "Îngura presei" din 13 ianuarie, Mircea Badea a citat o declaraţie alui Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun (Neamţ),referitoare la ministrul Elena Udrea.

După ce a comentat declaraţia primarului Ion Rotaru, MirceaBadea a făcut trimitere la "un articol despre educaţia sexuală" dinEvenimentul zilei,realizatorul emisiunii "În gura presei" spunând: "Îţi dai seama,ţara se duce dracu', lumea moare de foame, pensiile sunt distruse,totul e varză, benzina e la cer, totul e-n rupere în ţara asta,vine Evenimentul zilei, o arde aşadeontologico-jurnalistico-inovativ".

Ulterior, potrivit monitorizării CNA, Mircea Badea a citat dinarticolul din Evenimentul zilei, după care a comentat o fotografiecu Mircea Marian, editorialist la această publicaţie. Despre MirceaMarian, Badea a spus: "Mare, mare editorialist, mare om, marecaracter, mare jurnalist, un observator atent şi profund allucrurilor care se întâmplă în societate, un jurnalist treaz, unspirit treaz, care amendează întotdeauna, la timp, lucrurilenelalocul lor, care se întâmplă la noi în societate. Dă-l pe post.Uooo! Ăsta e? Dă-l pe post. (...) Credeţi că Mircea Marian, adicăel, ar putea fi rodul unei educaţii sexuale precare? Că aşa arată.Bine, să trecem mai departe. Auzi, da' crezi că mă amendează CNA-ulpentru asta?"

CNA a primit o sesizare şi de la Cetin Ametcea,care a reclamat emisiunea "În gura presei" difuzată în 18 ianuariepe Antena 3. "Domnul Mircea Badea, în emisiunea «În gura presei»,începând cu minutul 48 (...), citeşte fără a avea consimţământul,de pe blogul pe care îl deţin, www.arhiblog.ro, jignindu-mă îndiverse moduri, nu foarte uşor de descris. Dar ce este mai grav,mi-a încălcat dreptul la intimitate, prezentând pe post ofotografie care mă reprezintă, fotografie care a fost procurată înacelaşi mod, fără a-mi cere consimţământul", se arată în sesizarealui Cetin Ametcea, care roagă CNA să ia "măsurile legale, conformlegilor în vigoare".

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "În gura presei" din 18ianuarie, Mircea Badea a comentat anumite postări de pewww.arhiblog.ro, referitoare la relaţia dintre bărbaţi şifemei. "E un blogăraş, ştiţi că eu sunt fan blogăraşi,una-două, blogăraşi care au senzaţia că sunt foarte foarte deştepţişi sunt culmea reuşitei în orice, cu atât mai mult în viaţă. Şi eunul, Arhi (...), bine e mai mult un blogăroi, o să vedeţi, ziceaşa: «Un tip», eu citez acum din acest deontolog internaut, «un tipface o afirmaţie pe Twitter: Arhi, telefonul bărbatului e sfânt,nicio femeie nu are dezlegare». Cu alte cuvinte, băi, n-are voiefemeia să umble în telefonul bărbatului (...) Şi acum citez dinArhi: «Ce concluzie tragem de aici? Că respectivul nu estecăsătorit, că nu a avut nicio relaţie de lungă durată (minimum 2ani) şi, în general, habar nu are de psihologia feminină». Deci depsihologia feminină, vă rog, e superb (...)", spune MirceaBadea.

După ce a citat pe larg din afirmaţiile de pe www.arhiblog.ro,Mircea Badea a spus, adresându-se telespectatorilor sau persoanelordin regie: "Vouă vă vine să credeţi că există astfel de oameni pePământ? Oameni bolnavi, mă, pe bune, deci dereglaţi complet, loviţide TIR când TIR-ul era nervos. (...) Vreţi să vi-l arăt şi ăsta, peArhi, pe care l-am citat, pe idolul femeilor (...) Zi tu, nu tesimţi extraordinar de normal şi zdravăn la cap, oricât de nebunte-ai fi considerat anterior, când citeşti şi vezi aşa ceva?".

Totodată, CNA a primit o reclamaţie de la o persoană, IulianBold, potrivit căruia: "Suntem sătuli de nesimţirea lui MirceaBadea, care aduce injurii tuturor românilor şi are un limbaj extremde nesimţit faţă de anumite persoane/ instituţii". Iulian Bold afăcut trimitere la emisiunea "În gura presei" difuzată, în reluare,pe Antena 1 pe 12 ianuarie, de la ora 10.00.

"Mi se pare absolut anormal să se folosească asemenea cuvinte laaceastă oră din zi (...) o persoană este numită de Badea «melcamputat», apoi foloseşte expresii/ cuvinte gen «imbecili», «băitâmpitule», «idiot», (...) transmite unei persoane că are o soţie«păroasă», «şunculoasă» şi foloseşte spre final de două oriexpresia «sex oral» (...) Pur şi simplu ar trebui să îi închideţiemisiunea şi să nu îi mai daţi voie să transmită. Sper că nu mi-ampierdut 36 de minute din viaţă degeaba vizionând emisiunea acestuiincult", spune Iulian Bold în sesizarea sa, solicitând CNA să ia"neapărat" măsuri.

Cele trei sesizări cu privire la emisiunea "În gura presei" s-auaflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CNA, care, din lipsăde cvorum, a fost suspendată. Astfel, CNA va lua în discuţiesesizările în următoarea şedinţă, care va avea loc cel mai probabiljoi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CNA ,
MIRCEA MARIAN ,
CNA

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.