Maria Cârneci: Sunt cuvinte prea sărace să poţi descrie un om atât de valoros ca Marioara Murărescu

Cântăreaţa de muzică populară Maria Cârneci a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că sunt "cuvinte prea sărace şi puţine" pentru a descrie un "om atât de valoros şi important" precum realizatoarea TV Marioara Murărescu, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani.

437 afișări
Imaginea articolului Maria Cârneci: Sunt cuvinte prea sărace să poţi descrie un om atât de valoros ca Marioara Murărescu

Maria Cârneci: Sunt cuvinte prea sărace să poţi descrie un om atât de valoros ca Marioara Murărescu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Oricărui român care are noţiunea ce înseamnă folclor românesc, tradiţie pură, îi vine în gând un singur nume: Marioara Murărescu", a declarat Maria Cârneci pentru MEDIAFAX.

Cântăreaţa de muzică populară a spus că Marioara Murărescu a fost un om deosebit şi "sunt cuvinte prea sărace şi puţine să poţi descrie un om atât de valoros şi important vizavi de ce a însemnat pentru folclorul românesc".

De asemenea, Maria Cârneci a precizat că Marioara Murărescu era o persoană "pretenţioasă", care ţinea cont de portul popular şi de tot ceea ce înseamnă tradiţiile folclorului românesc, de aceea "foarte greu un solist putea să pătrundă în emisiunea sa".

TITLURILE ZILEI

"Îmi pare rău de familia sa, de fiul şi de nepoţelul său şi de toţi cei care au îndrăgit-o", a completat Maria Cârneci.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este "ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta".

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.

De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cântecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragoş Vrânceanu" (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos - 1998.

În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.

Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia "Mari interpreţi de folclor", volumul I - "Maria Lătăreţu", de Marioara Murărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici