Mica Sirenă, prilej de dispută în Danemarca

Statuia Mica Sirenă, simbol al oraşului Copenhaga, inspirată din poveştile lui Hans Christian Andersen, va naviga pentru prima oară pe mare, după aproape 100 de ani petrecuţi pe soclul ei în formă de stâncă, pentru a fi prezentată la Expoziţia universală din Shanghai.

1224 afișări
Imaginea articolului Mica Sirenă, prilej de dispută în Danemarca

Mica Sirenă, prilej de dispută în Danemarca (Imagine: www.photobucket.com)

Consiliul municipal al capitalei daneze se va reuni joi pentru a lua decizia definitivă în privinţa împrumutului, pentru o perioadă de şase luni, al celebrei sculpturi, ce urmează să fie prezentată, în 2010, în cadrul pavilionului danez de la Expoziţia universală din Shanghai.

Aparţinând primăriei din Copenhaga, încă din 1913, această sculptură din bronz, creată de Evard Eriksen înaltă de 1,25 metri şi cu o greutate de 175 de kilograme, reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din Danemarca.

TITLURILE ZILEI

Danezii se simt foarte ataşaţi de acest simbol naţional şi au reacţionat de fiecare dată atunci când statuia a fost ţinta unor acte de vandalism.

Răsturnarea de pe soclu, decapitarea, amputarea unui braţ sunt doar câteva dintre agresiunile comise asupra statuii începând din anii '60. În plus, Mica Sirenă a fost îmbrăcată cu un voal musulman, apoi cu o burka (veşmânt care acoperă tot corpul, purtat de unele femei musulmane), a fost stropită cu vopsea roşie, roz şi verde.

Viitoarea ei călătorie în China constituie un subiect de dispută pe scena politică şi publică din Danemarca. În plină criză financiară, Camera deputaţilor a consacrat multe ore, în noiembrie 2008, dezbaterii acestui proiect, la iniţiativa Partidului poporului danez (PPD - extremă dreaptă).

PPD ceruse ministrului Economiei, Industriei şi Comerţului, Lene Espersen, să retragă cererea de includere a Micii Sirene în această expoziţie din China.

Majoritatea partidelor politice daneze nu s-au raliat poziţiei PPD, considerând că viitoarea vizită a Micii Sirene la Shanghai va reprezenta un succes turistic pentru Danemarca.

"E grotesc. Nimeni nu a avut ideea să împrumute Statuia Libertăţii de la New York sau Manneken Pis din Bruxelles. Această sculptură este unică, iar dispariţia ei va constitui o mare decepţie pentru miile de turişti şi se va traduce printr-o scădere a veniturilor pentru comercianţii din zonă", a declarat Karin Noedgaard, din partea PPD, care a sugerat, totodată, că ar putea fi expusă la Shanghai una dintre copiile Micii Sirene, care există deja în Asia.

Această idee este agreată şi de primarul adjunct al Copenhaga, Pia Allerslkev.

Moştenitorii sculpturii, care deţin drepturile de autor asupra Micii Sirene, au primit şi ei cu multă răceală acest proiect. "Turiştii vor fi dezamăgiţi când vor vedea să statuia nu mai este aici", a declarat Erling Eriksen.

Şase danezi din zece sunt de aceeaşi părere, potrivit unui sondaj realizat de Gallup.

Trimiterea la Shaghai a adevăratei statui, nu a unei copii, ar contribui la creşterea numărului de turişti, a spus Niels Lund Petersen, directorul pavilionului danez de la Expoziţia internaţională.

"Chinezilor le este indiferent dacă va fi trimisă o copie sau originalul", a declarat, la rândul lui, directorul Institutului cultural danez din Beijing, Erik Messerschmidt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici