Monument de 9 milioane de lei plătit de Ministerul Culturii nu poate fi adus în ţară din China, din lipsa banilor

O lucrare de 9 milioane lei, plătită de Ministerul Culturii şi care ar fi trebuit să facă parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrată din China, unde a fost realizată de un sculptor român, pentru că nu are cine să plătească transportul de 100.000 de euro, primarul cerând implicarea Ministerului Culturii.

257 afișări
Imaginea articolului Monument de 9 milioane de lei plătit de Ministerul Culturii nu poate fi adus în ţară din China, din lipsa banilor

Monument de 9 milioane de lei plătit de Ministerul Culturii nu poate fi adus în ţară din China, din lipsa banilor

Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului, care va face parte din componenţa unui monument dedicat Marii Uniri de la 1918, care ar fi trebuit inaugurat încă din 1 Decembrie 2012, însă piesele nu au mai fost livrate.

Monumentul Marii Uniri ar urma să fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, după demersuri care au fost iniţiate în urmă cu zece ani de Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA).

În 2003, asociaţia a lansat un concurs naţional pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigător proiectul unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele ARMMUA, Aurel Ardelean, afirmă că a luat legătura, zilele trecute, cu acest sculptor pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.

"Ne-a comunicat că în timpul manipulării unei piese din componenţa monumentului, aceasta s-a răsturnat şi s-a spart. Ni s-a spus că livrarea va fi întârziată pentru că piesa trebuie refăcută", a declarat Ardelean.

La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, spune că monumentul ar fi trebuit livrat încă de anul trecut, însă atunci firma artistului a intrat în insolvenţă, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp, anul trecut.

"Ministerul Culturii a plătit nouă milioane de lei pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrată anul trecut pentru că firma sculptorului a intrat în insolvenţă şi nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul până în România. Este păcat că ministerul nu face nimic pentru o lucrare plătită deja. Ministerul Culturii trebuie să se implice pentru a se aduce în ţară acest monument", a declarat Falcă.

În bugetul pe anul trecut al municipiului Arad era prevăzută suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului aşteptat din China, bani care au fost transferaţi în bugetul pe acest an. Suma trebuie cheltuită pentru realizarea infrastructurii pe care va fi aşezat monumentul şi a trei poduri care vor lega coloana din marmura înaltă de 36 de metri de malurile lacului.

"Sunt şanse minime ca inaugurarea să aibă loc în acest an de Ziua Naţională, pentru că ar fi nevoie de şase luni pentru lucrări, care nu pot începe înainte de livrarea pieselor”, a afirmat primarul.

Sculptorul braşovean Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a oferi informaţii despre stadiul lucrării şi momentul livrării.

Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici