Nicolae Manolescu: Pentru "Istoria critică" m-am revizuit pe mine însumi

Nicolae Manolescu a declarat joi, la lansarea volumului "Istoria critică a literaturii române", care a avut loc la Târgul de Carte Gaudeamus, că pentru realizarea volumului s-a revizuit pe el însuşi, fără a avea pretenţia de a revizui literatura română.

78 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu: Pentru "Istoria critică" m-am revizuit pe mine însumi

Nicolae Manolescu: Pentru "Istoria critică" m-am revizuit pe mine însumi (Imagine: Mediafax Foto)

Manolescu a declarat că, pentru a scrie cea de-a doua parte a Istoriei, din care jumătate face referire la literatura de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a trebuit să treacă peste propriile prejudecăţi.

Volumul "Istoria critică a literaturii române" a apărut la editura Paralela 45.

"Această carte este expresia unei subiectivităţi. Nu o subiectivitate goală, nu este un moment de furie. M-am revizuit în primul rând pe mine însumi, fără a avea pretenţia de a revizui literatura", a declarat criticul.

Manolescu a mărturisit, de asemenea, şi faptul că îl consideră pe primul autor al unei istorii a literaturii române, George Călinescu, ca fiind maestrul său. De asemenea, criticul a menţionat că volumul său este primul în care citează alţi critici.

"Există o obligaţie de politeţe faţă de cei care au scris înaintea noastră despre literatură. I-am citat pe toţi criticii şi istoricii dinaintea mea. Mi s-a părut o formă de politeţe. Lumea nu începe niciodată cu noi", a adăugat criticul.

De asemenea, criticul a menţionat că scriitorii din literatura română sunt citiţi diferit, în funcţie de contextul istoric şi social.

"Acelaşi scriitor nu este acelaşi pentru două generaţii diferite. Nu putem citi chiar cum vrem. Există nişte standarde", a spus criticul.

"Am scris această carte cu foarte mare plăcere şi m-aş bucura dacă cititorul o va citi cu aceeaşi plăcere. (...) Sper că am scris o carte care este menită să vă aducă bucurie. Vreau să fie o carte vie", a mai spus Manolescu.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici