Cartea zilei: „Fericit de unul singur”, de Elyakim Kislev

Fericit de unul singur explorează cu grijă fenomenul tot mai răspândit al refuzului de a trăi în cuplu. Seriozitatea cu care o face poate avea drept consecinţe o mai mare libertate de alegere, indivizi mai fericiţi şi sisteme economice mai eficiente – Foreword Reviews.

375 afișări
Imaginea articolului Cartea zilei: „Fericit de unul singur”, de Elyakim Kislev

Cartea zilei: „Fericit de unul singur”, de Elyakim Kislev

Elyakim Kislev este şeful Programului de Distincţie al Şcolii de Politici Publice din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim, cu doctorat în sociologie.

În introducerea acestei cărţi, apărute în urmcă cu trei ani, precizează că cercetează variatele aspecte ale celibatului modern, analizând situaţiile în care celibatarii acceptă sau chiar elogiază această stare civilă. Mai mult, defineşte epoca noastră ca una a singurăţii.

Scriu editorii: „Tot mai mulţi bărbaţi şi femei hotărăsc să îşi petreacă viaţa neangajaţi într-o relaţie romantică de lungă durată. Celibatarii creează reţele sociale şi comunităţi inovatoare, luptând eficient cu discriminarea.

Dar sunt ei cu adevărat fericiţi? Şi dacă nu, ce ar putea face ca să fie? Cum pot să treacă peste teama de a nu îmbătrâni singuri? Dacă vor avea copii, cum se vor descurca pe cont propriu? Cum ar trebui societatea să regândească legăturile sociale şi familiale, educaţia în şcoli şi planificarea urbană, astfel încât să corespundă şi nevoilor oamenilor singuri? La aceste întrebări şi la multe altele răspunde autorul acestui volum bazat pe sute de studii şi statistici culese de pe toate continentele.

În ultimele decenii, în special în ţările dezvoltate, să rămâi necăsătorit, mai ales de bunăvoie, nu mai este perceput ca un lucru criticabil”.

Concluziile autorului: „Suntem pe punctul de a ne transforma într-o societate de celibatariMotivele sunt numeroase, iar convergenţa diverselor forţe sociale care conduc la celibat nu va face decât să accelereze ăn viitorul apropiat. Nu doar că raportul dintre oamenii căsătoriţi şi cei singuri se modifică, ci normele şi funcţiile societăţii se schimbă fundamental în sensul inclusediii celibatarilor. Celibatarii înşişi, fără vreun anunţ formal, încep să cultive conceptul de singurătate fericită, prin alăturarea la medii sociale încurajatoare, prin aderarea la valorile post-materialiste, prin sfidarea poresiunii sociale şi prin activităţi utile.”

Elyakim Kislev – Fericit de unul singur. Destigmatizarra şi celebrarea vieţii fără partener. Traducere din limba engelză de Anastasia Ilie. Editura Curtea Veche, colecţia Biblioterapia. 460 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici