O carte pe zi: „Aroma timpului” de Núria Pradas

„Parfumul ei trebuie să aibă miros de femeie. Nici de cocotă, nici de soţie supusă. Nici de tânără, nici de bătrână. Nici de extravaganţă, nici de discreţie. Doar de femeie. Să fie parfumul feminităţii.“

513 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Aroma timpului” de Núria Pradas

O carte pe zi: „Aroma timpului” de Núria Pradas

Dacă sunteţi fascinaţi de lumea parfumurilor, vreţi să le aflaţi istoria şi mai ales cum se obţin şi în ce constau aromele fascinante, citiţi această carte! Dacă nu vreţi să citiţi un roman siropos, cum s-au mai scris zeci de mii, cu iubiri, trădări şi acţiune previzibilă la tot pasul, abandonaţi această carte pe noptieră, în bibliotecă sau pe scaunul din metrou! Sigur se va găsi cineva încântat de ea.

Datorită subiectului, romanul a avut succes şi a fost/este căutat de o mare parte a cititorilor.

Romanul povesteşte viaţa unui parfumier catalan, care întâlneşte, în decenii, alţi mari parfumieri ai veacului trecut, până ajunge şi el foarte cunoscut, vreme în care drumurile lui se intersectează cu personaje importante ale secolului, între ele celebra Coco Chanel, cea care spune: „Parfumul trebuie să aibă miros de femeie. Nici de cocotă, nici de soţie supusă. Nici de tânără, nici de bătrână. Nici de extravaganţă, nici de discreţie. Doar de femeie. Să fie parfumul feminităţii.“ Aflăm, fireşte, dacă nu ştiam, cum a fost creat Chanel nr 5, parfum căutat de mase de femei chiar şi astăzi. Un roman care mai vorbeşte despre peisajele din Provence, despre Barcelona primelor decenii ale veacului trecut, despre lupta dintre creatorii de parfumuri, despre trădări şi iubiri despre care aţi mai citit în nenumărate alte romane şi se întoarce din nou la subiectul esenţial: parfumul.

„Parfumul e ca o naraţiune olfactivă care trece prin etape. Prima aromă pe care o percepem când mirosim un parfum ne-o dau notele de vârf. Este copilăria parfumului. Partea cea mai volatilă.” Urmează miezul sau inima parfumului şi baza. Núria Pradas ne iniţiază în a urmări cele trei niveluri (la final există chiar şi o listă cu parfumurile amintite în carte şi caracteristicile lor).

„Romanul Aroma timpului – scriu editorii - ne oferă o incursiune în fascinanta lume a parfumurilor, care ne face cunoscută una dintre cele mai pline de glamour perioade ale secolului XX. De la Grasse, leagănul parfumeriei de înaltă clasă, la Barcelona de după războiul civil, trecând prin Parisul lui Coco Chanel, Aroma timpului povesteşte despre cine şi cum face parfumurile şi vorbeşte despre viaţa unui om care se construieşte pe sine şi ajunge în vârf, după ce depăşeşte multele lovituri primite de la viaţă. Destinul lui Pablo, orfanul barcelonez devenit parfumier de excepţie, este legat de Coco Chanel, al cărei renumit Chanel N° 5 va face istorie şi va deveni legendă.”

Scriitoarea catalană Núria Pradas s-a născut la Barcelona, în 1954. După studii de filologie catalană la Universitat de Barcelona, absolvite în 1980, îşi începe cariera în învăţământ. Colaborează cu compania teatrală Enric Borràs, experienţă care o inspiră să coordoneze trupe de teatru de copii. A publicat cărţi pentru copii, apoi romane pentru adulţi.

„Aroma timpului este un roman despre autodepăşire şi maturizare, istoria unui orfan care trebuie să lupte cu adversităţile într-o ţară care nu este a lui, în timp ce îşi croieşte un drum propriu. Núria Pradas suprinde excelent trecerea de la copilărie la adolescenţă şi, mai departe, la vârsta adultă, intercalând în această evoluţie multe secvenţe cotidiene şi, bineînţeles, parfumuri. Cartea nu se pierde în scene de eroism, nici în idealism, ci suprinde viaţa unei epoci, cu luminile şi umbrele sale, aşa cum a fost.“ — Revista Krítica

Núria Pradas – Aroma timpului. Traducere şi note de Jana Balacciu Matei. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. 350 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici