O carte pe zi: ”Crimele din Osage County”, de David Grannde

„Împreună cu membrii triburilor din Osage County, echipa de agenţi sub acoperire FBI a scos la lumină una dintre cele mai sinistre conspiraţii din istoria recentă a Americii.”, notează editorii de la RAO.

251 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Crimele din Osage County”, de David Grannde

O carte pe zi: ”Crimele din Osage County”, de David Grannde

Iată o carte care a primit Premiul Edgar pe 2018. Premiile Edgar (Allan Poe) se acordă în fiecare an, de mai bine de o jumătate de secol, pentru cele mai bune lucrări de mister, non-ficţiune, televiziune, film şi teatru publicate sau produse în anul precedent. Autorul este redactor la revista The New Yorker şi a mai publicat anteriro câteva cărţi care au devenit bestseller. Relatează acum o istorie aproape incredibilă despre cum a fost distrusă o populaţie şi cum, în paralel, s-a impus nou înfiinţatul FBI.

”La începutul anilor 1870, indienii Osage fuseseră strămutaţi de pe pământurile lor din Kansas într-o zonă cu teren arid şi pietros - o rezervaţie nesemnificativă din par¬tea de nord-est a Oklahomei -, doar ca să descopere, câteva dece¬nii mai târziu, că pe acel teritoriu se aflau câteva dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din Statele Unite. Pentru a obţine acel petrol, prospectorii trebuiau să le plătească indienilor Osage redevenţe şi chirii. La începutul secolului XX, fiecare persoană înscrisă în registrul cadastral al tribului a început să primească trimestrial câte un cec. Suma a fost iniţial de numai câţiva dolari, dar în timp, pe măsură ce tot mai mult ţiţei era extras, dividendele au crescut, devenind sute, apoi mii de dolari. Şi în fiecare an plăţile s-au mărit, practic, la fel ca pâraiele preriei, până ce membrii tribului ajunse¬seră să acumuleze în total milioane şi milioane de dolari. Indienii Osage erau consideraţi cei mai bogaţi oameni din lume, având cele mai mari venituri pe cap de locuitor.

Publicul ajunsese să fie fascinat de prosperitatea tribului, care contrazicea imaginile indienilor americani din trecut, la primul contact brutal al acestora cu oamenii albi, păcatul originar în urma căruia se născuse această ţară. Reporterii îi aţâţau pe cititori cu tot felul de poveşti despre milionarii indieni Osage, cu vilele lor din cărămidă şi teracotă, cu candelabrele şi ine¬lele lor cu diamante, cu blănurile scumpe şi maşinile lor cu şofer. Un scriitor se declara uimit de faptul că fetele din tribul Osage mergeau la cele mai bune şcoli cu internat din regiune şi purtau haine franţuzeşti somptuoase.”
După care au început crimele şi indienii bogaţi să fie ucişi.

Scriu editorii: „În anii 1920, populaţia cu cel mai mare venit per capita din lume erau membrii Naţiunii Indiene Osage din statul Oklahoma. După ce sub pământurile lor a fost descoperit petrol, cei din Osage County mergeau în limuzine conduse de şoferi şi construiau conace şi îşi trimiteau copiii la studii în Europa. Apoi, unul câte unui, au început să fie ucişi. O femeie din tribul Osage, Mollie Burkhart, şi-a văzut întreaga familie asasinată. Şi acesta era doar începutul, din ce în ce mai mulţi Osage murind în circumstanţe misterioase. În această rămăşiţă din Vestul Sălbatic – unde petrolişti precum J.P. Getty au făcut averi şi pe unde bântuiau desperados ca Al Spencer – aproape oricine îndrăznea să investigheze aceste crime era el însuşi asasinat. Pe măsură ce numărul cadavrelor a trecut de 24, proaspăt înfiinţatul FBI a preluat acest caz, care a devenit una dintre primele investigaţii majore ale organizaţiei.

Dar instituţia era coruptă şi la început a făcut harcea-parcea cazul. În cele din urmă, tânărul director J. Edgar Hoover a apelat la un fost pădurar texan pe nume Tom White pentru a rezolva misterul. Împreună cu membrii triburilor din Osage County, echipa de agenţi sub acoperire FBI a scos la lumină una dintre cele mai sinistre conspiraţii din istoria recentă a Americii.”

David Grann – Crimele din Osage County. Luna Floare şi istoria FBI. Traducere din limba engleză de Monica-Luara Cibotariu. Editura RAO. 381 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici