O carte pe zi: "De la experienţa sublimului la starea de excepţie", de Virgil Ciomoş

"Spus mai abrupt, religiozitatea românilor probează (cu asupra de măsură) credinţa, dar nu prea cunoaşte (nici măcar într-un registru strict lexical) fidelitatea".

159 afişări
Imaginea articolului O carte pe zi: "De la experienţa sublimului la starea de excepţie", de Virgil Ciomoş

O carte pe zi: "De la experienţa sublimului la starea de excepţie", de Virgil Ciomoş

Născut în 1953, Virgil Ciomoş este filosof, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi membru al Societăţii Române de Fenomenologie. A urmat stagii de documentare-specializare în Franţa, în 1991, 1992, 1996, 1997 şi 1998, a fost profesor invitat la Université Paris I, Panthéon-Sorbonne, Université de Poitiers şi Université de Lyon 3. A publicat mai multe volume de filosofie ("Timp şi Eternitate. Aristotel, Fizica IV 10-14. Interpretare fenomenologică"; "Conştiinţă şi schimbare în Critica raţiunii pure. O perspectivă arhitectonică asupra kantianismului"; "Etre(s) de passage") şi cartea de faţă, aflată acum la a doua ediţie. Parte din textele ce alcătuiesc volumul au fost publicate anterior în reviste editate în străinătate, în limba franceză. Studiile au fost împărţite pe secţiuni: "Istorie şi escatologie"; "Intuiţia sublimului şi experienţa spirituală"; "Secularizare şi stare de excepţie".

Scriu editorii: "Un examen fie şi sumar al epocii pe care tocmai o traversăm ar fi suficient pentru a constata caracterul paradoxal, de nu chiar contradictoriu al fenomenologiei sale religioase.Într-adevăr, după căderea regimurilor atee din Europa de Est, Occidentul s-ar fi aşteptat, poate, să descopere aici o populaţie complet secularizată, insensibilă la valorile vieţii religioase tradiţionale. Simplificând lucrurile, s-ar putea spune că tot ceea ce s-a petrecut de la căderea cortinei de fier încoace se reduce la un anume troc «secular prea secular» între părţile astfel implicate. Într-adevăr, în faţa templului nevăzut al lui Dumnezeu, se «preschimbă», astăzi încă, ştiinţa religioasă occidentală - diplomele celebrelor, dar prea bătrânelor universităţi ale Vestului - cu conştiinţa religioasă orientală - vocaţiile anonimelor, dar încă tinerelor vlăstare ale Estului".

Studiile sunt precedate de un cuvânt de întâmpinare ("Credinţă, nihilism şi fidelitate") în care autorul susţine că "ceea ce ne lipseşte nouă astăzi nu e atât o ştiinţă religioasă modernă, cât mai degrabă o credinţă post-modernă, născută din şi chiar în moartea oricărei cerdinţe, ca pandant al unei fidelităţi călite la flacăra infernului. Credinţa presupune dependenţa, fidelitatea, libertatea".

Se încheie cu un cuvânt de despărţire - "Reducţia arhitectonică a fenomenologiei" - în memoria filosofului Alexandru Dragomir.

Virgil Ciomoş - "De la experienţa sublimului la starea de excepţie". Editura Paideia, colecţia de studii şi eseuri filosofie. 296 pag.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici