O carte pe zi: Debuturi la Junimea

Editura ieşeană Junimea are o bogăţie de colecţii, între care şi pentru debutanţi, fie ei poeţi sau prozatori. Colecţia pentru prozatori se cheamă "Numele prozatorului". Cele mai recente apariţii sunt cele pe care le prezentăm în numărul de astăzi al acestei rubrici.

96 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Debuturi la Junimea

O carte pe zi: Debuturi la Junimea

Cătălin Rojişteanu, născut în 1974, este absolvent al Academiei Tehnice Militare, doctor în ştiinţe inginereşti din 2003, când a şi părăsit sistemul militar. Este autor sau coautor al unor manuale, note de curs şi lucrări de specialitate. Scrie poezii, a şi publicat un volum de poeme, apoi a trecut la proză - acesta de povestiri şi un roman. La Editura Junimea a publicat "Despre cele ce pot fi". Cu proza sa i-a entuziasmat pe câţiva dintre scriitorii consacraţi, între care Liviu Antonesei şi Doina Ruşti. Cea din urmă declara: "Cătălin Rojişteanu este un povestitor preocupat de înnoirea epicului, căutător de comori, ceea ce face ca frazele sale să curgă alert, cu vigilenţă şi respect faţă de verb, iar temele, diverse şi încercate, să alunece cu uşurinţă de la un registru la altul. Dar adevăratul său potenţial se remarcă la nivel de personaje - bine alcătuite, uneori pe un şablon care evocă suprarealismul, ca abulicul Marcel".

Volumul conţine paisprezece povestiri.

Valeriu Mardare (născut în 1958) are cu cu totul altă pregărire: este profesor, traducator şi publicist, doctor in filologie, cu o bogată experienţă în predarea limbii neogreceşti. A publicat mai multe dicţionare şi ghiduri de conversaţie. A fost distins cu Premiul Asociaţiei Traducătorilor de Literatura din Grecia in anul 2004.

Valeriu Mardare debutează acum şi ca prozator, cu Înnegurare, dezvăluind - scrie Traian Diaconescu - un univers marginal, psiho-patologic, unde naratori variaţi îmbină introspecţia cu reflecţii asupra existenţei cotidiene. Volumul reprezintă un triptic enigmatic, unitar prin personajele fără nume, marcate de trecut, însă cu propensiuni creatoare, evadând prin forme mentale dintr-o stare cvasiautistă în lumea socială activă. Nostalgice, introvertite, ele sunt rupte de ambientul social agresiv şi dovedesc că au, în final, un fond mental dinamic şi salvator. În mediul lor citadin şi în evoluţiile lor, cititorii pot recunoaşte propria lor cetate şi pe propriii concitadini ce aspiră la normalitate. Dacă în prima povestire personajul pare un <<idiot>> postdostoievskian, spectrul suferinzilor se regăseşte şi în celelalte povestiri, unde se produc contaminări subtile între narator şi eroi. Prin mesajul său major şi prin arta sa modernă, Valeriu Mardare incită cititorul la o meditaţie asupra fiinţei moderne. Premizele acestea ne îndreptăţesc ca, pe viitor, să aşteptăm de la el lucrări antologice".

Volumul cuprinde trei povestiri.

Cătălin Rojişteanu - "Despre cele ce pot fi". 173 pag. Valeriu Mardare - "Înnegurare". Povestiti aproape uitate. 165 pag. Editura Junimea, colecţia Numele prozatorului (debut).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici