O carte pe zi: "Dispariţia lui Josef Mengele", de Olivier Guez

"Anumite zone de umbră nu vor putea fi niciodată clarificate. Doar forma romanescă îmi permitea să mă apropii cât mai mult de traiectoria macabră a medicului nazist."

719 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Dispariţia lui Josef Mengele", de Olivier Guez

O carte pe zi: "Dispariţia lui Josef Mengele", de Olivier Guez

Cine a fost Josef Mengele? Dicţionarele abundă în informaţii: supranumit "Îngerul morţii" a fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a iniţiat şi condus odioasele "selecţii" ale evreilor deportaţi din toată Europa pentru exterminarea în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau. A efectuat experimente inumane pe deportaţi, mai ales pe cupluri de gemeni. La 17 ianuarie 1945, Mengele şi-a recuperat notiţele despre cercetările sale şi a fugit în Argentina, care a respins cererile de extrădare formulate de Germania Federală. În 1959 a plecat în Paraguay, apoi în Brazilia. Declarat unul dintre cei mai mari criminali de război, a fost "vânat" sistematic, dar nu a fost prins. Un cadavru exhumat în 1985 în Brazilia a fost identificat ca fiind cel al lui Mengele, anul morţii fiind stabilit cu aproximaţie, 1979. Dosarul căutărilor sale a fost clasat abia în 1992, după ce s-a stabilit fără dubiu, prin teste ADN, că rărmăşiţele găsite îi aparţineau lui Mengele.

S-a scris foarte mult despre acest criminal. Dar cartea de faţă este surprinzătoare pentru că este un roman. Distins cu premiul Renaudot 2017 – precizează editorii -, romanul "prezintă goana infamului doctor nazist Josef Mengele, care a şocat prin atrocităţile lui o lume întreagă. La fel ca şi Cain, este blestemat să rătăcească în lume şi să nu-şi găsească niciodată liniştea, fugind din ascunzătoare în ascunzătoare. Fie că se afla în Buenos Aires, în Argentina lui Peron, în Paraguay sau Brazilia, vânătoarea de nazişti îl înspăimânta mereu, neputând să mai revină nicicând la o viaţă normală. Protejat de bogăţia familiei, de foşti nazişti, de dictatori de operetă, reuşeşte să se ascundă vreme de treizeci de ani in văzul lumii. Cu toate acestea, este condamnat la o singurătate eternă pentru crimele abominabile comise, chiar fiul sau, Rolf, ajungând să-l renege în final. O carte-eveniment, menită să amintească ce se întâmplă cu cei care nu pun preţ pe viaţa semenilor lor."

Olivier Guez precizează că "anumite zone de umbră nu vor putea fi niciodată clarificate. Doar forma romanescă îmi permitea să mă apropii cât mai mult de traiectoria macabră a medicului nazist."

Olivier Guez este jurnalist, scriitor şi scenarist francez, câştigător în 2016 al premiului german pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Statul contra Fritz Bauer.

Olivier Guez - "Dispariţia lui Josef Mengele". Traducere din limba franceză de Daniel Voicea. Meteor Publishing. 176 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici