O carte pe zi: „Familia Martin” de David Foenkinos

„Noul roman al lui David Foenkinos, ingenios şi foarte bine scris, este poate cel mai foenkinosian dintre cărţile romancierului, care construieşte o operă singulară, străină de toate curentele literaturii franceze de astăzi. Stilul său emană un optimism incorigibil. Un roman sclipitor.“ — L'Obs

157 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Familia Martin” de David Foenkinos

O carte pe zi: „Familia Martin” de David Foenkinos

„Scriam căznit. Băteram pasul pe loc. Ani de-a rândul inventasem numeroase poveşti, inspirându-mă uneori din realtate. Pe atunci lucram la un roman despre atelierele de screiere creativă. Intriga se derula în timpul unui weekend dedicat cuvintelor. Iar mie tocmai cuvintele îmi lipseau. Personajele mele abia dacă-mi stârneau interesul, plictisindu-mă de moarte. Mi-a trecut prin minte că orice poveste erală ar fi mai interesantă. Orice existenţă care să nu fie ficţiune. Adeseori, în timpul sesiunilor de autografe, cititorii veneau să mă vadă şi-mi spuenau: <<Ar trebui să scrieţi despre viaţa mea. este incredibilă!>> Şi cu siguranţă că aşa era. Puteam să ies în stradă, să opresc prima persoană care-mi apărea în cale şi să o rog să-mi dea câteva detalii biografice. Eram aproape sigur că asta m-ar motiva mai mult decât o ficţiune nouă. Astfel a început totul. Chiar aşa mi-am spus: ieşi în stradă, abordezi prima persoană pe care o vezi, şi ea va fi subiectul cărţii tale.”

David Foenkinos face chiar cum şi-a propus: iese în stradă, abordează prima persoană care-i iese în cale, întâmplător o femeie în vârstă, o convinge să-i povestească viaţa, apare fiica ei, care îl convinge să-ţi lărgească interesul la întreag familie - şi, uşor, uşor se scrie romanul.

„Romancier, dramaturg şi scenarist – scriu editorii -, David Foenkinos este considerat un autor important al generaţiei sale. Romanele lui s-au tradus în peste 40 de limbi, toate sunt bestselleruri, iar unele dintre ele au fost ecranizate. În Familia Martin, David Foenkinos lansează o adevărată provocare pentru cititor, jucându-se cu graniţa care separă realul de ficţiune.

Naratorul, un autor în pană de inspiraţie, se hotărăşte să iasă în stradă şi să facă din prima persoană care-i apare în cale subiectul viitoarei sale cărţi. Pentru a pătrunde în viaţa acesteia, devine el însuşi personaj, bulversând traiectorii personale şi destine. Familia Martin este o carte ludică, chiar dacă abordează subiecte sensibile precum singurătatea în cuplu, provocările adolescenţei, hărţuirea la locul de muncă sau anxietăţile inerente bătrâneţii.”
„Pornesc de la ideea că orice viaţă, chiar şi cea mai banală, poate fi interesantă.“ spune David Foenkinos.

David Foenkinos – Familia Martin. Traducere din limba franceză de Simona Brînzaru. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 242 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici