O carte pe zi: „Fascismul. Un avertisment", de Madeleine Albright

"În momentul în care democraţiile occidentale îşi pun întrebarea dacă nu cumva se află iarăşi în situaţia de acum aproape un secol, Madeleine Albright vine cu o carte care clarifică multe dintre dilemele prezentului" (The Economist).

160 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Fascismul. Un avertisment", de Madeleine Albright

O carte pe zi: "Fascismul. Un avertisment", de Madeleine Albright

Madeleine Albright este unul dintre cei mai influenţi politicieni şi diplomaţi ai ultimelor decenii. Născută în Cehia, în 1937, a fost prima femeie care a ocupat funcţia de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, servind între 1997 şi 2001, în timpul mandatului lui Bill Clinton. În perioada 1993-1997 a fost ambasadorul Statelor Unite la ONU. A scris mai multe cărţi foarte căutate, cea mai recentă, cea de faţă.
La 82 de ani, Madeleine Albright a decis să avertizeze asupra formelor de fascism contemporane. Cartea a apărut în 2018. În 2019, cartea a fost reeditată şi, în prefaţa ei, Albright evocă valul de neînţelegere şi de furie care a însoţit-o de la lansările de carte la cronicile de tot felul. Madeleine Albright vorbeşte despre erodarea democraţiei liberale, despre o veritabilă criză politică şi despre creşterea ameninţării fascismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Volumul scoate în evidenţă numeroase similitudini între evenimentele din ultimii ani din Europa şi ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un secol.

"În 1924, Mussolini a forţat o lege electorală care acorda fasciştilor controlul parlamentului. Când liderul socialiştilor a adus dovezi că votul a fost aranjat, a fost răpit de huligani şi ucis. La sfârşitul anului 1926, Ducele abolise toate partidele politice concurente, eliminând libertatea presei, neutralizând mişcarea muncitorească şi asigurându-şi dreptul de a numi el însuşi oficialii municipali. Pentru a impune aceste edicte, a preluat controlul poliţiei naţionale, i-a mărit efectivele, i-a sporit capacitatea de a desfăşura programe de supraveghere internă. Pentru a constrânge monarhia, şi-a acordat dreptul de a aproba orice succesor al regelui. Pentru a îmbuna Vaticanul, a închis bordelurile şi a umflat leafa preoţilor, dar a câştigat în schimb dreptul de a-i aproba pe toţi episcopii. Privind spre viitor, a transformat şcolile în fabrici umane, unde şcolarii în cămăşi negre mărşăluiau cu muschete, sărbătoreau perspectiva unei morţi eroice şi strigau crezul fascist: <<Crede! Supune-te! Luptă!>>".

Fascismul pe care îl intuieşte, îl descrie şi îl combate Madelein Albright ameninţă şi Statele Unite. Trimiterile la politica şi personalitatea lui Donald Trump sunt directe. "Trump este primul preşedinte antidemocrat din istoria Statelor Unite. În prea multe zile, începând cu primele ore, îşi etalează dispreţul faţă de instituţiile democratice, idealurile de egalitate şi dreptate socială, discursul public, virtuţile civice şi America însăşi. Dacă ar fi transplantat într-o ţară cu mai puţine protecţii democratice, ar da o probă pentru dictator, pentru că într-acolo îl conduc instinctele lui. Acest fapt înspăimântător are consecinţe". Fostul secretar de stat demonstrează în ce sens merg acestea.

O carte extrem de bine scrisă, convingătoare, incitantă, alarmantă.

Madeleine Albright - "Fascismul. Un avertisment". Editura RAO. Traducere de Maria Aciobăniţei. 282 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici