O carte pe zi: „Impostorul” de Javier Cercas

Un bărbat din Barcelona ajuns la 90 de ani, care a pretins enorm de multe neadevăruri despre el însuşi şi a fost etichetat de întreaga lume drept un impostor, a devenit eroul romanului de faţă.

273 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Impostorul” de Javier Cercas

Un roman admirabil despre unul dintre cei mai cunoscuţi escroci ai vremurilor noastre, un individ care şi-a inventat o biografie eroică de rezistent republican spaniol, de exilat şi de prizonier al lagărelor de concentrare naziste şi care a insistat în minciuna sa chiar şi atunci când a fost demascat.

„Timp de aproape trei decenii – scrie Javier Cercas -, Marco a ţinut sute de conferinţe despre experienţa sa de prizonier într-un lagăr de concentrare nazist, a prezidat asociaţia care reuneşte foşti deportaţi spanioli în Germania, a primit importante onoruri şi decoraţii şi, la 27 ianuarie 2005, a emoţionat până la lacrimi parlamentarii spanioli reuniţi pentru a aduce un omagiu, pentru prima oară, celor aproape 9000 de republicani spanioli victime ale celui de-al III-lea Reich. Pe 12 mai 2005 s-a descoperit adevărul: Enric Marco era un impostor.”

Javier Cercas i-a consacrat o carte acestui escroc. Javier Cercas Mena este scriitor şi profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Girona, a publicat mai multe romane recompensate cu premii prestigioase, iar romanul de faţă a fost nominalizat la Premiul Médicis pentru literatură străină.

Bărbatul din Barcelona ajuns la 90 de ani, care a pretins atâtea neadevăruri despre el însuşi, a fost etichetat de întreaga lume drept un impostor. Javier Cercas l-a întâlnit şi după multe discuţii şi ani de ezitări, a scris acest roman fascinant, bazat pe fapte reale, dar plin de ficţiune, aceasta din urmă creată de erou, Enric Marco.

„Este imposibil să stabilim dacă amintirile dramatice ale lui Marco sunt veridice sau sunt fructul fanteziei sale – nu a mai rămas niciun martor care să le confirme, nu am găsit niciun document care să le autentifice şi mă îndoiesc că ar mai exista: singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că, deşi fantezia lui Marco tinde spre exagerare, aceste fapte particulare corespund cu faptele istorice generale. Pe de altă parte, nu este nevoie să evoci episoade atât de dramatice, cum este moartea tatălui învăţătoarei sale, pentru a înţelege afilierea sa politică. El aparţinea unei familii de muncitori, a crescut în cartiere muncitoreşti, a început să muncească de mic.”

Concluziile lui Javier Cercas sunt curemurătoare: „Există ceva în dosarul lui Marco care ne priveşte profund pe toţi: toţi jucăm un rol; toţi suntem cine nu suntem; toţi, într-un fel, suntem Enric Marco.” „Marco este omul majorităţii, omul din mulţime, omul care, deşi este un singuratic, sau tocmai pentru că este un singuratic, refuză din principiu să fie simgur şi se află întotdeauna unde sunt toţi (...) Astfel că enigma finală a lui Marco este absoluta lui normalitate; şi caracterul lui absolut excepţional, de asemenea. Marco este ceea ce toţi oamenii suntem, doar că într-o formă exagerată, mai mare, mai intensă şi mai vizibilă sau poate reprezintă toţi oamenii sau poate pe nimeni, un mare recipient sau un mare gol.”

„Niciun scriitor spaniol nu a investigat rănile nevindecate ale istoriei ţării sale cu mai multă subtilitate şi rigoare decât Javier Cercas.” - The Economist.

„O examinare tensionată a unei chestiuni extrem de ciudate şi a măştilor şi ficţiunilor pe care le construim.” - Kirkus Reviews

Javier Cercas – Impostorul. Traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Şipoş. Editura RAO. 426 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici