O carte pe zi: "În vremea contaminării", de Paolo Giordano

"În vremea contaminării, ştiinţa ne-a dezamăgit. Aveam nevoie de certitudini, dar ni s-au oferit opinii".

231 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "În vremea contaminării", de Paolo Giordano

O carte pe zi: "În vremea contaminării", de Paolo Giordano

După cărţile publicate de editurile Integral şi Corint, iată că şi Polirom a ieşit pe piaţă cu un titlu despre pandemia de coronavirul Covid-19 încă înainte ca stare de urgenţă să se fi încheiat. Volumul este o mărturie a scriitorului italian Paolo Giordano despre care se spune că ar fi o lectură obligatorie despre această pandemie. Un volum în curs de apariţie în 26 de ţări.

Paolo Giordano s-a născut în 1982 la Torino. Este doctor în fizică. S-a impus ca unul dintre cele mai importante nume din literatura italiană actuală cu romanul Singuratatea numerelor prime (2008, tradus de Polirom în 2018), distins cu numeroase premii, între care Premiul Strega şi Premiul Campiello pentru debut. A mai scris romanele Il corpo umano (2012), Il nero e l’argento (2014) si Divorare il cielo (2018) si piesele de teatru Galois si Fine pena: ora. Colaboreaza la Corriere della Sera.

Scriu editorii: "Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedeşte cât de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei politice, economice, interpersonale şi psihologice. Locuind în Italia, una dintre ţările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspândeşte această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră şi ce trebuie să facem. El pune în discuţie şi alte forme de contaminare – de la criza ecologică până la ştirile false şi xenofobie – pentru a ne ajuta să înţelegem nu doar cum am ajuns aici, ci şi cum, împreună, putem face o schimbare. <<Locuiesc la Roma – scrie el -, dar e ca şi cum n-aş mai fi aici. Oraşul în care trăim cu toţii este acum mai întins şi mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul ţării – o geografie nouă, formată din zone roşii care se tot extind pe harta epidemiei şi din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară... Frumuseţea Romei, care aşteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze...>> (…) <<Nu mi-e teamă că mă voi îmbolnăvi. Atunci de ce mi-e teamă? De tot ceea ce contaminarea ar putea schimba. Mi-e teamă ca nu cumva să descopăr că eşafodajul civilizaţiei pe care o ştiu e asemenea unui castel din cărţi de joc. Mi-e teamă că totul se va nărui, dar mi-e teamă şi de situaţia contrară: că spaima va trece degeaba, fără să lase în urmă vreo schimbare.>>"

Paolo Giordano a început să scrie la această carte-eseu în luna februarie, când în lume erau numai 85 000 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus, iar numărul deceselor se apropia de 3 000. Astăzi, s-au îmbolnăvit aproape cinci milioane de persoane, iar numărule deceselor a depăşit trei sute de mii. Mesajul lui Giordano e sumbru: "…tot ceea ce se întâmplă cu Covid-19 se va întâmpla tot mai adesea. Contaminarea e doar un simptom. Ecologia este infectată."

"În vremea contaminării, ştiinţa ne-a dezamăgit. Aveam nevoie de certitudini, dar ni s-au oferit opinii. Am uitat că întotdeauna a fost astfel şi că, în ştiinţă, îndoiala e şi mai sfântă decât adevărul. Acum nu ne mai pasă de asta. Ne uităm la experţii care se ceartă, cum fac copiii care îi văd pe părinţi certându-se: de jos în sus. Apoi începem să ne certăm între noi."

O carte sumbră şi în ceea ce priveşte viitorul: chiar şi când această criză se va fi încheiat, omul va continua să distrugă natura, e de părere Paolo Giordano.

Paolo Giordano - "În vremea contaminării". Editura Polirom. Traducere şi note de Anamaria Gebăilă. 101 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
paolo giordano,
covid,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici