O carte pe zi: „Jocul minciunii", de Ruth Ware

Jocul Minciunii. Să-i minţi pe toţi, convingându-i de cele mai scandaloase poveşti. Una dintre regulile jocului, a cincea, era să ştii când te opreşti din minţit. "Renunţă la minciună înainte să intri în rahat până-n gât". Dar n-au făcut-o.

285 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Jocul minciunii", de Ruth Ware

O carte pe zi: "Jocul minciunii", de Ruth Ware

Există cel puţin încă o carte cu acelaşi titlu, cea apărută în 2011, la Editura Leda, semnată de Sara Shepard. Dar noi vom vorbi astăzi de romanul recent apărut şi în româneşte, al lui Ruth Ware, pe care vă sfătuim să-l citiţi. Ce reclamă mai bună poate exista decât fraza selectată de editori din The Sun (şi imprimată pe prima copertă): "Agatha Christie se întâlneşte cu «Fata din tren»?"

Scriitoarea britanică Ruth Ware a avut mai multe meserii, înainte de a se fi apucat de scris: a fost chelneriţă, librar, profesoară de engleză şi ofiţer de presă. A ieşit pe piaţă cu două cărţi, dar drepturile de publicare a cărţilor ei au fost vândute în 42 de ţări. Anterior romanului de faţă a mai publicat „Într-o pădure întunecată" (în româneşte în 2015. Era un excepţional thriller de debut, ajuns bestseller. Eroina, Nora, este o tânără scriitoare de romane poliţiste, care trăieşte retrasă şi pe care o fostă colegă de liceu pe care n-a mai văzut-o de zece ani o invită la un weekend-petrecere a burlăciţelor. Casa - aproape numai din sticlă, se şi cheamă Casa de Sticlă - în care se desfăşoară totul este izolată într-o pădure întunecată, drumul până acolo e dificil şi neumblat. După patruzeci şi opt de ore, Nora se trezeşte pe un pat de spital, amnezică, pentru că avusese un accident de maşină. Pe deasupra e şi acuzată de crimă - viitorul soţ al gazdei, apărut pe neaşteptate la casa izolată, fusese ucis. Suspan psihologic din belşug).

TITLURILE ZILEI

Suspans psihologic există şi în romanul de faţă care porneşte tot de la o inviţaţie adresată adresată unui grup de trei foste eleve de liceu de o a patra, după şaptesprezece ani în care nu se mai văzuseră: "Am nevoie de voi". Şi toate trei pornesc spre o casă izolată pe ţărmul mării, unde avuseseră loc evenimente nelămurite, în urmă cu şaptesprezece ani şi unde aveau să se desfăşoare şi acum altele, la fel de neprevăzute. Şi totul pleacă de la un joc ale celor patru, iniţial nevinovat, ulterior punând în pericol vieţi - „Jocul Minciunii". Nu un joc oarecare, ci unul cu reguli stricte, în care cele patru ajung să mintă pe toată lumea, convingând oamenii de cele mai scandaloase poveşti, şi chiar să se mintă între ele. Una dintre regulile jocului, a cincea, era să ştii când te opreşti din minţit. „Renunţă la minciună înainte să intri în rahat până-n gât", Dar n-au făcut-o. Şi acum, după şaptesprezece ani, află că au participat la acoperirea unei crime, prin urmare pot fi oricând acuzate şi ele şi condamnate.

Un roman în a cărui atmosferă intri foarte uşor şi care te ţine cu sufletul la gură pe parcursul celor aproape cinci sute de pagini.

„Teribil, captivant, ingenios" - scria Daily Express.

Ruth Ware - "Jocul minciunii". Editura Trei. Traducere din engleză şi note de Ionela Chirilă. 495 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici