O carte pe zi: „La Belle Epoque. Amurgul unei lumi” de Mary McAuliffe

„McAuliffe reînvie o epocă plină de viaţă şi de contradicţii (...) într-o naraţiune extraordinar de captivantă”. - Publishers Weekly

296 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „La Belle Epoque. Amurgul unei lumi” de Mary McAuliffe

O carte pe zi: „La Belle Epoque. Amurgul unei lumi” de Mary McAuliffe

„Când, în 2018, Editura Corint publica Parisul anilor nebuni, descopeream – scrie prefaţatoarea Alina Pavelescu - în Mary McAuliffe o autoare înzestrată cu harul povestitului. A doua sa carte apărută în româneşte ne duce acum în sus pe firul timpului, în «anii frumoşi» dinaintea Marelui Război. Parisul boem al lui Picasso, Braque, Modigliani trăieşte fericit în această perioadă alături de Parisul aristocratic al lui Proust şi de Parisul sărman, dar dârz al lui Zola.”

Este o carte superbă despre Parisul de la începutul secolului trecut, când ajunsese centrul cultural al Occidentului. Aici au trăit şi au creat artişti de geniu (Pablo Picasso, Auguste Rodin, Henri Matisse, Igor Stravinski, Maurice Ravel, Marcel Proust), oameni de ştiinţă (Pierre şi Marie Curie), dar şi inovatori (André Citroën, Louis Renault, Auguste şi Louis Lumière), fiecare în parte izbutind să revoluţioneze propriul domeniu de activitate.

O carte despre vremurile în care Parisul devenise capitala haute couture şi a produselor de lux, unde apăruseră unele dintre primele cinematografe şi fusese construit le métro.

„Aceşti ani cu totul reemarcabili – scrie Mary McAuliffe -, care încep cu 1900 şi sfârşesc cu Marele Război, au intrat în istorie sub denumirea de la Belle Epoque. Au fost ani de extraordinare succes în mai toate domeniile de activitate, marcaţi de o ameţitoare avalanşă de inovaţii radicale. Au fost însă şi ani ai umbrelor, unele care au continuat să crească pe măsură ce războiul se apropia, acea conflagraţie care a pus la grea încercare temeritatea Oraşului Luminilor şi a marcat sfârşitul unei epoci.”

O carte nu numai foarte bine scrisă, ci şi extrem de documentată: notele şi bibliografia cuprind aproape o sută de pagini! Cartea mai conţine şi un album cu imagini din epocă.

Mary McAuliffe – La Belle Epoque. Amurgul unei lumi. Traducere din limba engleză de Alina Popescu. Prefaţă de Alina Pavelescu. Editura Corint. 478 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici