O carte pe zi: „La porţile Leningradului” de William Lubbeck

„O imagine bine concepută a vieţii cotidiene din iad.” -World War II Magazine

254 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „La porţile Leningradului” de William Lubbeck

O carte pe zi: „La porţile Leningradului” de William Lubbeck

„Înrolat în Wehrmach în august 1939, la vârsta de 19 ani, Wilhelm Lübbecke (pe coperta cărţii este numele englicizat – n.n.) primeşte botezul focului în timpul invaziei Franţei din 1940. În vara anului următor, divizia lui participă la Operaţiunea <<Barbarossa>>, acţionând pe flancul stâng al Grupului de Armate Nord. După mar¬şuri înfiorătoare printre nenumărate cadavre ş¬i vehicule arse, încurajaţi de populaţia din regiunea baltică, el ş¬i camarazii lui ajung până la periferia Leningradului. Germanii au întâmpinat mari greutăţi pe timpul iernii, încercând să facă faţă atât contraatacurilor sovieticilor, cât şi frigului cumplit. Divizia 58, din care făcea parte Lübbecke, a fost aruncată dintr-o parte în alta a frontului ocupat de Grupul de Armate Nord, de la Novgorod la Demiansk, luptând la un moment dat pe gheaţa lacului Ilmen.

Preferând să fie aproape de focul luptei, Lübbecke a îndeplinit misiunea de observator înaintat pentru compania sa, având de a face cu lunetişti, partizani şi atacuri în toată regula ale trupelor sovietice. În septembrie 1943, este trimis la o şcoală de ofiţeri din Dresda. În momentul în care se întoarce pe frontul rusesc, armata germană se află în plină retragere. Lübbecke reuşeşte să scape din haosul care domneşte în Prusia Răsăriteană îmbarcându-se pe un distrugător german şi ajungând cu acesta în largul coastelor Danemarcei, într-o zonă controlată de britanici. După eliberarea din captivitatea britanică, se căsătoreşte cu iubita lui, Anneliese, iar în 1949 emigrează mai întâi în Canada, apoi în SUA. Aici, la bătrâneţe, cu ajutorul lui David B. Hurt, William Lubbeck îşi deapănă amintirile, iar pe baza lor se naşte La porţile Leningradului, o poveste despre triumf şi dezastru, o incursiune fascinantă în realitatea războiului de pe Frontul de Est.

„O imagine bine concepută a vieţii cotidiene din iad.” -World War II Magazine

William Lubbeck, în colaborare cu David Hurt – La porţiel Leningradului. Amintiri de pe Frontul de Est. Traducere din limba englezăî de Carmen Ion. Prefaţă de Gheorghe Onişoru. Editura Corint Istorie.329 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici