O carte pe zi: „Mai presus de orice”, de Casey Sherman şi Michael J. Tougias

Povestea foarte puţin cunoscută a piloţilor U2 în timpul crizei rachetelor cubaneze. Spionaj, politică, tensiune.

189 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mai presus de orice”, de Casey Sherman şi Michael J. Tougias

O carte pe zi: „Mai presus de orice”, de Casey Sherman şi Michael J. Tougias

Mai întâi trebuie să facem o precizare, cum am făcut şi cu alte prilejuri: titlul acesta a fost utilizat de mai multe ori şi e bine ca eventualul cititor să nu cadă în confuzii; spre pildă, romanul scris de Eric Knight în 1944 şi publicat la noi în mai multe ediţii, după 1990, cu acelaşi titlu (o poveste de dragoste pe fondul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial, un roman tipic englezesc).

Cartea pe care o semnalăm astăzi nu este un roman, ci una de istorie, o reconstituire datorată lui Casey Sherman (53 de ani, un excelent ziarist, scenarist şi autor de cărţi de istorie) şi Michael J. Tougias (66 de ani, scriitor cu mai multe cărţi de călătorie şi aventuri). Descrie o situaţie de la începutul anilor 1960, când omenirea a fost pe pragul izbucnirii unui război mondial. E povestea foarte puţin cunoscută a piloţilor U2 în timpul crizei rachetelor cubaneze. „Am abordat această carte – precizează Casey Sherman – cu scopul de a scrie o poveste personală a fiinţelor umane prinse în circumstanţe extraordinare – speranţele şi temerile lor – în cadrul peisajului istoric amplu al confruntării nucleare. Am vrut să-l descoperim pe John F. Kennedy ca om şi să arătăm cum expereinţele din trecutul său i-au modelat gândirea în cele mai critice zile ale preşedinţiei sale. Am vrut, de asemenea, să ne concentrăm asupra preţului uman al războiului – oamenii care riscă şi care uneori îăşi pierd viaţa la ordinele altora”.

Scriu editorii:

„De obicei, sunt prezentate doar diferenţele dintre preşedinţii sovietici si cei americani. De această dată, sunt scoase în evidenţă asemănările dintre Hruşciov şi Kennedy, situaţi la poluri opuse ale ideologiei, dar pe aceeaşi parte a baricadei când a venit vorba despre salvarea omenirii.

Istoria putea să ia o altă întorsatură dacă patru oameni ar fi reacţionat diferit faţă de cum au făcut-o.

John F. Kennedy, Nichita Hruşciov, Rudy Anderson şi Chuck Maultsby, fiecare în felul lui, alături de alţi profesionisti, au luat decizii hotărâtoare în momente de mare tensiune, iar calmul, prezenţa lor de spirit, perspectiva lărgită şi, nu în ultimul rând, înţelepciunea de care au dat dovadă au contribuit la evitarea celui de-al treilea război mondial, în urma căruia nu ar mai fi existat absolut nimic”.

O carte care poate da mult de gândit în situaţia actuală, din 2022, cu un război absurd izbucnit în apropierea graniţelor noastre, în orice moment pe cale să escaladeze.

Casey Sherman & Michael J. Tougias – Mai presus de orice. John F. Kennedy şi cea mai periculoasă misiune de spionaj a Americii din timpul Războiului Rece. Editura RAO. 392.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici