O carte pe zi: „Monarhia Habsburgică 1848-1918” Vol. IV. Problema confesională

Al patrulea volum (din cele şase câte vor apărea în româneşte) al monumentale lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei.

302 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Monarhia Habsburgică 1848-1918” Vol. IV. Problema confesională

O carte pe zi: „Monarhia Habsburgică 1948-1918” Vol. IV. Problema confesională

Sinteza în patru volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei a început să fie tradusă şi la noi în urmă cu câţiva ani de editura Polirom, în coeditare cu Academia Română şi Centrul de Studii Transilvane. Sunt preconizate să apară în româneşte şase volume.

Primul volum avea ca subiect şi subtitl dezvoltarea economică, administraţia şi sistemul juridic, forţa armată. Volumul al doilea – popoarele Imperiului. Volumul al treilea – Problema naţională.

Scriu editorii: „Al patrulea volum al monografiei istorice dedicate Habsburgilor urmăreşte evoluţia numeroaselor confesiuni din imperiu, aflate în situaţia de a se afirma în societatea pluralistă a ultimei jumătăţi de secol XIX şi la începutul secolului XX. Statul garanta juridic libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă, astfel că marile probleme ale unora dintre religiile recepte ori ale celei greco-ortodoxe ţineau de separarea de stat şi confruntarea cu celelalte forţe ale societăţii cu care se aflau în concurenţă. Reorganizarea vieţii bisericeşti a facilitat accesul unor pături mai largi ale populaţiei la educaţie şi cultură şi a marcat începutul democratizării administraţiei bisericeşti. Studiile incluse în volum depăşesc perspectiva strict instituţională asupra vieţii religioase în Monarhia Habsburgică, oferind analize complexe, de ordin juridic, economic, sociocultural şi educaţional.”

„Textele aduc o contribuţie esenţială la cunoaşterea monarhiei dunărene şi mai ales la evidenţierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile româneşti sau la detalierea relaţiilor dintre Regatul României şi Imperiul Habsburgic sau (între 1867 şi 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaţilor istorici ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai uşor cu cercetările şi concluziile specialiştilor din România, îmbunătăţind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omeneşte posibil, mereu perfectibil.” (Ioan-Aurel Pop)

Monarhia Habsburgică 1848-1918. Vol. IV. Problema confesională. Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Graf. Traducere de Mircea Gheorghe Abrudan, Ioana Florea şi Loránd Mádly. Coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane. Editura Polirom. 507 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici