O carte pe zi: „Moştenirea spionilor” de John le Carré

Acţiunea se petrece în epoca cea mai tensionată a Războiului Rece, după construirea Zidului Berlinului, în 1961.

217 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Moştenirea spionilor” de John le Carré

O carte pe zi: „Moştenirea spionilor” de John le Carré

Scriu editorii: „Pentru cei familiarizaţi cu personajele lui le Carré, Peter Guillam, un coleg hotărât şi ucenic al lui George Smiley de la Serviciul Secret Britanic, altfel cunoscut sub numele de Circus, îşi trăieşte bătrâneţea în gospodăria de familie de pe coasta sudică a Bretaniei, când o scrisoare de la vechiul său serviciu îl cheamă la Londra. Motivul? Operaţiunile secrete care au fost odată desfăşurate în Londra şi au implicat personaje precum Alec Leamas, Jim Prideaux, George Smiley şi Peter Guillam trebuie să fie examinate de o generaţie fără amintirea Războiului Rece şi fără răbdare faţă de justificările sale. John le Carré a împletit trecutul cu prezentul, astfel încât fiecare să-şi poată spune propria poveste intensă în mod ingenios şi palpitant. Într-o poveste care rezonează de tensiune, umor şi ambivalenţă morală, le Carré şi naratorul său, Peter Guillam, prezintă cititorului o moştenire de personaje de neuitat vechi şi noi.”

TITLURILE ZILEI

După 24 de romane şi o autobiografie (Tunelul porumbeilor, preznetată la această rubrică) David Cornwell, cunoscut ca John le Carré, acum la aproape 88 de ani, revine cu un roman care face trimitere la celebrul său ”Spionul venea din frig”, publicat în 1963. Acţiunea se petrece în epoca cea mai tensionată a Războiului Rece, după construirea Zidului Berlinului, în 1961.

Peter Guillam, naratorul, spune de la început : „Ceea ce urmează este o prezentare fidelă a rolului jucat d emine în operaţiunea de dezinformare cu numele de cod Windfall (Pleaşca), declanşată împotriva Serviciului Est-German de Informaţii (Stasi) la sfârşitul anilor cincizeci şi începutul anilor şaizeci şi care a dus la moartea celui mai bun agent secret britanic cu care am lucrat vreodată, dar şi a femeii nevinovate pentru care el şi-a sacrificat viaţa. Un ofiţer profesionist de informaţii nu este nicidecum mai imun faţă de simţămintele umane decât restul omenirii.”

În 1961, spionul britanic Alec Leamas şi prietena sa nemţoiacă Liz Gold sunt ucişi lângă Zidul Berlinului. După multe decenii, în 2017, fiul cuplului, Christoph, dă în judecată guvernul britanic, cerând daune. Peter Guillam, coleg şi discipol la lui George Smiley, în vîrstă şi la pensie într-un sătuc din Bretania, este chemat la sediul central al MI6 pentru o anchetă în care să răspundă întrebărilor despre evenimentele din 1961. Operaţiunile care pe atunci aduseseră glorie serviciilor secrete sunt privite diferite astăzi. Din anchetă reies duplicităţile şi trădările din servicii.

John le Carré – Moştenirea spionilor. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Gabriel Dumitru Stoian. 282 pag.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici