O Carte pe zi: „Nicio picătură de băut" de Mindy McGinnis

377 afișări
Imaginea articolului O Carte pe zi: „Nicio picătură de băut" de Mindy McGinnis

Perspectiva înfricoşătoare a unui viitor în care omenirea este lipsită de apă potabilă.

Undeva în viitor, după războaie pe care nu le câştigă nimeni, începe lupta pentru apă. Nu în lumea a treia, ci chiar în lumea „civilizată". Apa dispare, sau e otrăvită, oamenii mor pe capete şi pleacă în căutarea ei. Oraşe întregi se depopulează, apar noi aşezări, pe lângă izvoarele subterane, oamenii se omoară între ei pentru aceste descoperiri. Situaţia durează ani la rând, o generaţie, chiar mai mult.

Acesta este punctul de plecare al romanului lui Mindy McGinnis, bibliotecară şi scriitoare americană din Ohio.

„Lynn avea nouă ani când ucisese prima dată ca să apere heleşteul, mirosul dulce al apei atrăgându‑l pe acel bărbat să fie prins precum rândunicile care îndrăzneau să se apropie ca să bea. Mama ei îi omorâse pe oamenii care se mai apropiaseră înainte de heleşteul lor, dar, în următorii şapte ani, căzuseră şi de arma lui Lynn, existenţa lor fiind uşor ştearsă de un glonţ şi, apoi, de coioţi înainte de răsăritul soarelui. Mirosul morţii şi al prafului de puşcă erau izuri din copilăria ei, însă, astăzi, briza de toamnă aduse unul mai puţin cunoscut spre locul în care stătea cocoţată, iar ea strâmbă din nas."

Scriu editorii: „Lynn cunoaşte toate ameninţările posibile asupra heleşteului ei: seceta, o iarnă lipsită de zăpadă, coioţii şi, mai ales, oamenii care sunt în căutarea apei de băut. Tânăra face tot ce îi stă în putinţă ca oricine se apropie de heleşteu să plece însetat sau să nu mai plece deloc. Încrezătoare în forţele proprii, Lynn nu are nevoie de lumea care se întinde dincolo de câmpuri şi de pădure. Pentru ea, viaţa înseamnă doar lupta pentru supravieţuire şi grija continuă de a avea lemne şi apă. Odată cu şansa de a avea heleşteul ei, vine şi necesitatea de a-l apăra cu mult curaj, ceea ce a învăţat bine de la mama ei în toate orele pe care le-au petrecut căţărate pe acoperişul casei, cu puştile în mână. Însa fuioarele de fum iţite la orizont nu pot însemna decât un lucru: străini. Urmele misterioase din jurul heleşteului, ameninţările din toiul nopţii şi gloanţele care răsună dovedesc că străinii nu se vor opri până nu obţin ceea ce îşi doresc.

Cu un limbaj sugestiv şi bogat, abundând de dramatism incredibil, de pericol şi de romantism, romanul de debut al lui Mindy McGinnis descrie aventura unei fete într-o lume aridă, nu foarte diferită de a noastră."

„Scris cu multa iscusinţă, romanul Nicio picătură de băut al lui Mindy McGinnis redă perspectiva înfricoşătoare a unui viitor în care omenirea este lipsită de apă potabilă, ceea ce m-a făcut să mă simt ridicol de recunoscătoare pentru robinetul meu funcţional cu apă. Această poveste postapocaliptică despre supravieţuire reprezintă totuşi mai mult de atât. Am adorat romanul!" -  Jodi Meadows.

Mindy McGinnis – Nicio picătură de băut. Leda Edge. Traducere din limba engleză de Ionel Ghiragosian. 270 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici