O carte pe zi: „O chestiune de viaţă şi de moarte” de Irvin D. Yalom şi Marilyn Yalom

„Făcând dovada unui imens curaj, soţii Yalom scriu împreună povestea grijii emoţionale şi morale pe care şi-o poartă unul altuia. Cartea este punctul culminant al căutării înţelepciunii de-o viaţă a cuplului Yalom în arta de a trăi şi de a muri. Este o carte care transformă cititorul”.

687 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O chestiune de viaţă şi de moarte” de Irvin D. Yalom şi Marilyn Yalom

O carte pe zi: „O chestiune de viaţă şi de moarte” de Irvin D. Yalom şi Marilyn Yalom

Începem semnalarea acestei cărţi superbe a soţilor Yalom cu o observaţie pentru editură: e cel puţin neglijenţă de nepermis ca, pe coperta cărţii să se afle titlul sub care prezentăm şi noi cartea, iar pe pagina de titlu să fie tipărit „O problemă de viaţă şi de moarte”.

În iunie anul acesta, Irvin D. Yalom, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford şi autorul mai multor cărţi cu success internaţional, împlineşte 90 de ani. E încă foarte activ, continuă să scrie şi să publice cărţi, cea mai recentă, apărută în chiar acest an este cea pe care o semnalăm astăzi. A scris foarte mult, iar în româneşte i-au fost traduse mare parte dintre cărţi: „Problema Spinoza”, „Soluţia Shopenhauer”, „Călăul vieţii”, „Călătoria către sine”, „Mama şi sensul vieţii”, „Plânsul lui Nietzsche”, „Darul psihoterapiei”, „Privind soarele în faţă” - şi încă. A fost căsătorit, vreme de 65 de ani, cu Marilyn Yalom, profesor universitar, traducătoare din franceză şi autoare, ea însăşi, a numeroase cărţi. Au fost mereu primul cititor şi editor al celuilalt.

În 2019, Marilyn a fost diagnosticată cu mielom multiplu, un cancer al celuleor plasmatice. Sfârşitul era inevitabil şi erau amândoi conştienţi de el. Au decis să scrie împreună cartea de faţă, un „jurnal despre ceea ce ne rezervă viitorul”, fiecare cîte un capitol, punctul lui de vedere.

„Scriind această carte – scriu amândoi în prefaţă -, suntem la o vârstă la care cei mai mulţi dintre cei de o seamă cu noi au murit. Trăim acum în fiecare zi ştiind că timpul nostru împreună este limitat şi extrem de preţios. Scriem pentru a da un sens existenţei noastre, chiar dacă ne azvârle în cele mai întunecate zone ale declinului fizic şi-n braţele morţii. Această carte este menită, înainte de orice, să ne ajute să navigăm pe apele sfârşitului vieţii”.

„De peste jumătate de secol – comenta Lori Gottlieb în Then New York Times -, eminentul psihiatru Irvin Yalom uimeşte lumea cu poveştile sale despre psihicul uman, împletite cu înţelepciune, înţelegere şi umor. Acum, cu o sinceritate şi un curaj uluitoare, ne împărtăşeşte cea mai dificilă experienţă din viaţa sa: pierderea soţiei, statornica sa tovarăşă de viaţă încă din adolescenţă. Parteneri până la sfârşit, până şi în scrierea împreună a acestei cărţi, cei doi ne comunică un portret trainic al doliului - teroarea, durerea, negarea şi acceptarea reticentă. Dar ceea ce ne rămâne este mult mai mult decât o poveste profundă despre pierderea durabilă - este o poveste de neuitat, dureroasă şi frumoasă despre iubirea care dăinuie”.

Cu un curaj şi o onestitate uimitoare, cei doi scriu despre cum este să devii invalid, despre înfruntarea morţii, luarea în calcul a sinuciderii asistate medical, speranţele deşarte şi îngrijirile paliative, despre apariţia morţii şi experienţa de după a celui care supravieţuieşte, despre singurătate, sex şi durere, lecţiile pertinente în terapia durerii şi ieşirea în lume.

„Făcând dovada unui imens curaj, soţii Yalom scriu împreună povestea grijii emoţionale şi morale pe care şi-o poartă unul altuia. Cartea este punctul culminant al căutării înţelepciunii de-o viaţă a cuplului Yalom în arta de a trăi şi de a muri. Este o carte care transformă cititorul”. (Arthur Kleinman)

Citiţi neapărat această carte, chiar dacă vă va îndurera. E o lecţie de viaţă, de demnitate, de seninătate.

Irvin D. Yalom şi Marilyn Yalom - O chestiune de viaţă şi de moarte. Traducere din limba engleză de Petronela Rotar şi Vifor Rotar. Editura Vellant. 215 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici