O carte pe zi: „Parada de Paşte”, de Richard Yates

Romanul de faţă a apărut în 1976 şi este povestea, destinul unor surori aparent cu o viaţă împlinită, dar pe care nenorocirile nu le-au ocolit. Subiectul e dezvăluit din primul paragraf.

196 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Parada de Paşte”, de Richard Yates

O carte pe zi: „Parada de Paşte”, de Richard Yates

Spuneam în rubrica de ieri că Richard Yates (1926 - 1992) a fost unul dintre scriitorii americani foarte apreciaţi, brusc intrat într-un con de umbră, după moarte, dar care, în mod cert, va reveni în actualitate, mai ales că a început să fie masiv tradus, iar în primii ani 2000 au apărut importante biografii care îi influenţează şi dirijează receptarea. Ca mulţi din generaţia sa, Yates a fost un alcoolic, dar spre deosebire de mai toţi nu scria când era beat. Dar la fel ca alţi câţiva din generaţia sa este un scriitor reprezentativ pentru sfârşitul secolului trecut, opera sa fiind exemplificarea unei anume dezabuzări prezente în societate. A fost, de altfel, inclus, între scriitorii asociaţi cu aşa-numita "epocă a anxietăţii".

Romanul de faţă a apărut în 1976 şi este povestea, destinul unor surori aparent cu o viaţă împlinită, dar pe care nenorocirile nu le-au ocolit. Subiectul e dezvăluit din primul paragraf: "Niciuna dintre surorile Grimes nu avea să fie fericită în viaţă şi, privind înapoi, li s-a părut întotdeauna că necazurile au început odată cu divorţul părinţilor lor. Asta s-a întâmplat în 1930, când Sarah avea nouă ani, iar Emily, cinci. Mama lor, care le îndemna pe fete să o strige «Pookie», s-a mutat din New York împreună cu ele într o casă închiriată în Tenafly, New Jersey, unde se gândea ea că şcolile aveau să fie mai bune şi unde spera să poată începe o carieră ca agent imobiliar pentru zona suburbană. Până la urmă a dat greş - foarte puţine dintre planurile ei de independenţă au reuşit vreodată -, aşa că au părăsit Tenafly după doi ani, dar perioada aceasta a rămas de neuitat pentru fete". Dar ce urmează e cât se poate de surprinzător, chiar dacă totul pare spus deja. E cartea în care, spre deosebire de alte scrieri ale sale, Yates arată o simpatie pentru caracterele feminine.

Sarah şi Emily Grimes se deosebesc mult între ele. Emily îşi admiră sora mai mare Sarah, care pare mai înţeleaptă, mai sigură pe ea, se căsătoreşte, are trei copii, duce o viaţă aparent fericită. Târziu află că viaţa ei a fost mereu un calvar, că nu a avut nimic din ce a sperat, că soţul a bătut-o şi maltrat-o douăzeci şi cinci de ani şi că până şi moartea s-ar putea să se fi datorat bătăilor primite, despre care nimeni nu vorbeşte. Emily în schimb, a dorit să fie independentă, a urmat o facultate, a citit enorm, a umblat mult după o slujbă potrivită competenţelor, pe care n-a găsit-o, şi până la urmă a dus o viaţă convenţională căutând un bărbat perfect, pe care nu l-a găsit, pentru nu există, adăugând aventură amoroasă după aventură amoroasă până au trecut anii şi s-a trezit la peste cincizeci de ani singură şi fără un orizont.

"Cu stilul său viguros şi emoţionant, Yates pătrunde cu uşurinţă până în profunzimea vieţii personajelor sale... O poveste spusă sobru şi tulburător" - The New York Times Book Review

Richard Yates - "Parada de Paşte". Editura Litera, colecţia Clasici moderni. Traducere din limba engleză de Irina Negrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici