O carte pe zi: „Paradoxul bunătăţii” de Richard Wrangham

„O nouă analiză fascinantă a violenţei umane, plină de idei noi şi de dovezi palpitante de la verii noştri primate, strămoşii istorici şi vecinii contemporani” – Steven Pinker.

213 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Paradoxul bunătăţii” de Richard Wrangham

O carte pe zi: „Paradoxul bunătăţii” de Richard Wrangham

Richard Wrangham este profesor de antropologie biologică la Universitatea Harvard. A studiat cimpanzeii sălbatici în Uganda începând din 1987. Este membru al Fundaţiei MacArthur, al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe şi al Academiei Britanice. A scris mai multe cărţi, cea de faţă a apărut în 2019.

Scriu editorii: „Noi, Homo sapiens, putem fi cea mai bună, dar şi cea mai rea dintre specii. Ce s-a întâmplat în timpul evoluţiei umane pentru a se ajunge la acest paradox? Care sunt cele două tipuri de agresiune la care sunt susceptibile primatele şi de ce a evoluat separat fiecare dintre ele? Cum se compară intensitatea violenţei dintre oameni cu comportamentul agresiv al altor primate? Cum s-au domesticit singuri oamenii? Şi cum au fost achiziţia limbajului şi practica pedepsei capitale factori determinanţi în evoluţia culturii şi a civilizaţiei?

Plină de autoritate, provocatoare şi antrenantă, Paradoxul bunătăţii oferă o teorie originală şi surprinzătoare despre cum, în ultimii 250 de milioane de ani, omenirea a devenit o specie din ce în ce mai pacifistă în interacţiunile ei zilnice, chiar dacă totuşi capacitatea ei de violenţă planificată la rece şi devastatoare rămâne nediminuată. Urmărind istoriile evoluţioniste ale agresiunii reactive şi proactive, antropologul biolog Richard Wrangham argumentează convingător în favoarea necesităţii toleranţei sociale şi a controlului diviziunilor sălbatice care continuă să ne bântuie şi astăzi”.

„Foarte originală... complexă şi ambiţioasă... O poveste despre originile moralităţii care începe cu sute de mii de ani înainte ca vreo creatură să posede simţul binelui şi al răului sau chiar al sinelui... Alegerea, evaluarea şi potrivirea împreună a dovezilor culese de pe şase continente, din 12 discipline, de la câteva zeci de specii, şi din două milioane de ani, pentru a da naştere unei structuri complexe şi de mari dimensiuni, are ceva impresionant, chiar emoţionant. Este vorba şi de o lecţie: evoluţia este mult mai puţin relevantă pentru creşterea noastră decât imaginaţia morală” - The New Yorker.

Richard Wrangham – Paradoxul bunătăţii. Despre relaţia ciudată dintre virtute şi violenţă în evoluţia omului. Traducere din limba engeleză de Alexandru Bumbaş. Editura Litera, colecţia IQ230. 463 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici