O carte pe zi: „Puterea a şasea” de Petre Barbu

Cinci piese de teatru, dintre cele mai recente.

146 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Puterea a şasea” de Petre Barbu

O carte pe zi: „Puterea a şasea” de Petre Barbu

Se publică atât de puţine piese de teatru, încât ar fi imposibil ca un volum de dramaturgie să nu atragă atenţia. Volumul pe care îl semnalăm astăzi ar fi atras oricum atenţia, chiar şi dacă ar fi fost singurul publicat pe parcursul unui an (ceea ce mi se pare foarte aproape de adevăr), pentru că piesele sale sunt valoroase.

Petre Barbu, născut în 1992 este ziarist şi scriitor. A lucrat îndeosebi la publicaţii cu profil economic. A debutat editorial în 1993, cu volumul de povestiri „Tricoul portocaliu fără număr de concurs”. În 1994, a beneficiat de o bursă literară Soros pentru a scrie romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, cu care a câştigat concursul de debut (la secţiunea roman) al Editurii Nemira. A publicat apoi mai multe romane. Dramatizarea romanului „Dumnezeu binecuvântează America” a câştigat Premiul I la concursul de dramaturgie „Camil Petrescu” organizat de Ministerul Culturii, ediţia 1997. Tot în anul 1997, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, aceeaşi piesă participă la secţiunea „spectacole-lectură”, fiind publicată în antologia pieselor prezentate la festival. Piesa „Dumnezeu binecuvântează America” este montată la Theatrum Mundi din Bucureşti în regia lui Atila Vizauer, în februarie 1999. Piesa „La stânga tatălui” este nominalizată la concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă a anului 1999” organizat de UNITER. „La stânga tatălui” este selecţionată la concursul Dramafest. Piesa „Tatăl nostru care eşti în supermarket” este desemnată drept cea mai bună piesă a anului de către juriul UNITER în 2003. Piesa „Masa puterilor noastre” este desemnată drept cea mai bună piesă a anului de către juriul UNITER în anul 2016. Piesa „Delegatul” este nominalizată la concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă a anului 2017”, organizat de UNITER.

Prin urmare, Petre Barbu este un dramaturg cu experienţă.

Şi-a adunat în volumul pe care îl semnalăm astăzi cinci piese dintyre cele mai recente:

„Masa puterilor noastre” este piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER pentru anul 2016. (Montată la Teatrul de Comedie Bucureşti şi într-un spectacol radiofonic la Societatea Română de Radio.)

„Delegatul” este piesa nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER pentru anul 2017.

„Sufletul pereche” – monodramă, a fost nominalizată la concursul de monodrame, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău - anul 2020 şi în curs de montare la Societatea Română de Radio.

„Servitoarea zmeului” este o piesă în două acte.

„Ridică-ţi patul şi umblă, surioară!” a obţinut premiul al II-lea la concursul de dramaturgie „Goana după fluturi”, Râmnicu Vâlcea, 2019.

Despre Petre Barbu, Crenguţa Manea scria în revista „Teatru”, în 2017: „Scriitor cu o adâncă putere de observaţie a durerii, a urâtului, a răului, având în proprietate mijloace artistice de a le descrie detaliile cu care acestea iau în posesie omenescul, Petre Barbu propune scenei eroi ai străzii, ai cartierelor muncitoreşti: Galaţiul siderurgic, care a fost şi cât a mai rămas, e un loc asupra căruia revine, nu o dată. Există şi înfrânţi, suicidari fără scăpare, cei care nu supravieţuiesc iluziei destrămate; mai sunt şi revoltaţi, dar voinţa lor e slabă: revolta le este nevroză sau o izbucnire de scurtă durată. (...) Tema bolii şi a morţii devine oglindă aşezată în faţa suferinţei permanente prezente în creaţia lui Petre Barbu.”

Petre Barbu – Puterea a şasea. Cinci piese de teatru şi un epilog. Editura Integral. 254 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici