O carte pe zi: „Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat” de Aurora Liiceanu

„Avem, în cursul vieţii, întâmplări rele, experienţe rele, trădări, adesea chiar din partea unor oameni apropiaţi nouă, calomnii, dezamăgiri, accidente nefericite, minciuni, intrigi, înşelări, invidii. Toate acestea formează un tezaur al răului care are un mare impact asupra vieţii noastre.”

975 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat” de Aurora Liiceanu

O carte pe zi: „Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat” de Aurora Liiceanu

Am semnalat în această rubrică, de lungul anilor, cărţi dintre cele mai diverse, din toate genurile literare, unele capodopere, altele doar foarte bine scrise ori foarte bine traduse, altele fără mare valoare literară, dar căutate de cititori, prin urmare cărţi care merită, totuşi, semnalate.

De astă dată ne-am oprit asupra unui mic volum, de sub 150 de pagini, care merită din plin cumpărat, citit, recitit, comentat, împrumutat. Deopotrivă de femei şi de bărbaţi. În primul rând pentru admirabila calitate a autoarei, aceea de a povesti fermecător şi cursiv, ţinându-şi captiv cititorul. Probabil mai toţi cei care au deschis această carte o vor fi citit dintr-un foc, cum am făcut şi eu, într-o noapte. E captivantă, ideile ei ademenesc şi încântă. În al doilea rând, nu doar pentru că închide experienţe de viaţă, ci mai ales pentru că poate deschide minţi. O proporţie enormă dintre cei din jurul nostru au, la un moment al vieţii lor, relaţii extraconjugale, iar cele mai multe dintre ele eşuează. Se întâmplă femeilor şi bărbaţilor deopotrivă, dar mai ales acestora din urmă. Consecinţele sunt uneori catastrofale. „Mă gândesc – scrie psihologul urora Liiceanu – la idea interesantă a lui Alain de Botton după care fiecare dintre cele două persoane care intră într-o relaţie vine dintr-o provincie. Are o provincie. Această provincie este ceva încâlcit, în care se amestecă genetica, educaţia din copilărie, obişnuinţele, lumea în care ai deschis ochii.”

Aurora Liiceanu povesteşte despre relaţiile în care s-au angajat două prietene ale ei, grecoaice, Eleni şi Tina, relaţii care le-au ţinut captive decenii la rând şi care în cele din urmă au eşuat – relaţii cu bărbaţi însuraţi. Cele două proveneau din medii foarte diferite, însă aveau multe în comun: amândouă au urmat medicina (în România, după care s-au repatriat), amândouă au avut la un moment al vieţii lor relaţii cu bărbaţi însuraţi. Poveştile celor două femei sunt completate de o alta al cărei protagonist este celebrul pilot american Charles Lindbergh, despre care s-a aflat după decenii că, în paralel cu familia oficială din Statele Unite, a avut trei familii neoficiale în Germania, cu o droaie de copii. „Analizînd dinamica tuturor acestor relaţii şi a altora, scriu editorii, Aurora Liiceanu încearcă să înţeleagă ce anume îi determină pe unii să se angajeze în legături care implică duplicitate şi compromis şi ce consecinţe pot avea asemenea legături asupra psihicului şi a vieţii noastre.”

Cartea e plină de concluzii şi învăţăminte. Spicuim: „Ce ciudaţi sunt oameni! Suntem traşi de mânecă dacă nu suntem ipocriţi. Suntem duplicitari şi când ne exprimăm pe noi, dar şi când ne referim la alţii.” „În viaţă nu trebuie să joci cu cărţile pe faţă cu nimeni, nici măcar cu prietenii cei mai apropiaţi.” „Poveştile de mai sus arată că duplicitatea este trăită inconfortabil de ambele părţi, dar este acceptată, iar complicitatea e comodă pentru femeile care se încurcă cu bărbaţi căsătoriţi, chiar dacă creează frustrări.”

„Nu aş dori să se creadă că relaţiile eşuate sunt o nenorocire, - scrie în final Aurora Liiceanu -, că trebuie să te fereşti să trăieşti asemenea experienţe. Avem, în cursul vieţii, întâmplări rele, experienţe rele, trădări, adesea chiar din partea unor oameni apropiaţi nouă, calomnii, dezamăgiri, accidente nefericite, minciuni, intrigi, înşelări, invidii. Toate acestea formează un tezaur al răului care are un mare impact asupra vieţii noastre. Nu putem uita ce ni sa întâmplat ca experienţă negativă. Are vreun rol acest tezaur al răului? Da, spun psihologii, ne face să ne ferim de răul cu care neam putea confrunta, deci are şi o latură pozitivă. Nelăsându-ne să uităm ceea ce ne-a provocat nefericire, suferinţă, ne avertizează să evităm în viitor ceva ce este rău pentru noi. Ne face să fim mai prudenţi, mai conştienţi de adversităţile vieţii şi ne dă o lecţie de supravieţuire.”

Şi în sfârşit: „Am încercat să construiesc, să pun în relaţie elemente din vieţile a două prietene. Desigur, este vorba despre o percepţie personală, subiectivă. Dar cred că oricine are dreptul să scrie despre cineva folosind interpretări şi explicaţii personale. Şi mai cred că oamenii, ca de altfel şi grupurile, sunt ca monedele. Pe o faţă a monedei sunt aspectele pe care le considerăm pozitive, iar pe partea cealaltă sunt aspectele întunecate ale personalităţii cuiva.”

Aurora Liiceanu - Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat. Editura Polirom, seria de autor Aurora Liiceanu. 147 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici