O carte pe zi: ”Ridică-te şi ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului,” de Ronen Bergman

777 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Ridică-te şi ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului,” de Ronen Bergman

”Arma asasinatului este ceea ce a făcut ca războiul dus de Israel împotriva terorii să fie cel mai eficient purtat vreodată de către un stat occidental. În numeroase ocazii, câte un asasinat a salvat Israelul de la crize foarte grave.”

Titlul acesta dur este inspirat de un verset din Talmud: „Dacă cineva vine să te omoare, ridică-te şi ucide-l tu primul.” Potrivit acestui verset, dacă lichidarea unui om salvează mai multe vieţi, atunci lucrurile sunt evidente: acel om trebuie să moară. După acest motto urmează o carte de istorie recentă care se citeşte ca un roman poliţist, în care cititorul descoperă culisele celei mai formidabile maşinării de spionaj din lume, cu informaţii secrete nedezvăluite, personaje controversate şi uimitoare, o radiografie detaliată şi neaşteptată. Atacurile plănuite de Mossad asupra duşmanilor statului Israel datează de la înfiinţarea acestuia, ba chiar de mai înainte, dar numărul operaţiunilor speciale a crescut enorm după septembrie 2001. „Israelul a ucis mai mulţi oameni decât orice altă ţară occidentală” după Al Doilea Război Mondial, scrie Ronen Bergman. Scott Lasenski, fost consilier pentru Israel în administraţia Obama, afirma că înmulţirea acestor operaţiuni a fost motivată de faptul că atacurile asupra civililor israelieni au devenit tot mai dese şi mai sângeroase, ca răspuns la ofensiva antiteroristă americană de după 11 septembrie 2001.

Ronen Bergman este un ziarist israelian năcut în 1972 care scrie în principalele mari ziare din Israel şi Statele Unite şi care a publicat mai multe cărţi apreciate despre situaţia explozivă din Orientul Mijlociu.  „Arma asasinatului – susţine Ronen Bergman - este ceea ce a făcut ca războiul dus de Israel împotriva terorii să fie cel mai eficient purtat vreodată de către un stat occidental. În numeroase ocazii, câte un asasinat a salvat Israelul de la crize foarte grave. Mossad şi celelalte structuri de informaţii ale Israelului au scăpat de indivizii care au fost identificaţi drept ameninţări directe faţă de securitatea naţională, iar  uciderea lor a trimis şi un mesaj extrem de important: dacă eşti duşmanul Israelului, te vom găsi şi te vom omorî, oriunde ai fi. Acest mesaj a fost într-adevăr auzit peste tot în lume.”

Scriu editorii: „Carte de istorie, dar, în acelaşi timp, şi un thriller adevărat, <<Ridică-te şi ucide primul>> se sprijină pe trei piloni: Forţele de Apărare Israeliene, Mossad (agenţia de informaţii cea mai temută din lume) şi Shin Bet (serviciul de securitate internaă care a desfăşurat cea mai mare campanie cunoscută de asasinate planificate, pentru a stopa ceva ce parea de neoprit: atentatele teroriste sinucigaşe). Împreună, plănuiesc şi participă la înfăptuirea asasinatelor planificate. Pe măsură ce trece timpul, metodele devin din ce în ce mai sofisticate - inventarea dronelor şi folosirea acestora în urmărirea şi uciderea ţintelor reprezentând un punct culminant.

Nu se poate vorbi, fireşte, despre un personaj principal - poate doar teama, aproape personificată, a statului Israel de a dispărea, din nou, de pe faţa pământului. Totuşi, există o figură importantă - Meir Dagan, deţinător al numeroase funcţii de-a lungul timpului şi, în cele din urmă, şef al Mossadului pe care, de altfel, l-a reconstruit, creând o agenţie vie şi extrem de capabilă. Cu el începe cartea şi tot cu el se-ncheie. Este cel care poartă permanent la el poza tatălui său, surprins în genunchi, cu doar câteva secunde înainte să fie împuşcat de nazişti, în timpul Holocaustului. Iar fiul repetă în permanenţă: <<Aceasta nu mai trebuie să se întâmple niciodată>>.”

Ronen Bergman - Ridică-te şi ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului. Traducere din limba engleză de Nicolae-Andrei Pogăciaş. Editura RAO. 843 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici