O carte pe zi. „Să reîncepem să visăm,” de Papa Francisc

325 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Să reîncepem să visăm,” de Papa Francisc

O carte pe zi. „Să reîncepem să visăm,” de Papa Francisc

Papa Francisc consideră că „transformând demnitatea popoarelor noastre în obiectiv central al lumii post-Covid, facem din demnitatea tuturor cheia acţiunilor noastre.”

În anul 2020, la scurtă vreme după ce se anunţase pandemia de covid şi imediat după Paşte, Papa Francisc a numit o comisie la Vatican pentru a consulta experţi din întreaga lume cu privire la perioada post-covid, căreia i-a cerut „să pregătească viitorul”.

Dr Austen Ivereigh, scriitor şi jurnalist britanic, autor a două biografii ale Papei Francisc, i-a cerut în aceeaşi perioadă un interviu şi i-a propus să scrie o carte în care să-şi expună gândurile despre pandemie şi ce va urma sau ar trebui să urmeze.

„În răspunsul său faţă de criză – scrie britanicul -, Francisc nu servea pur şi simplu diagnostice şi reţete. Ceea ce îl preocupa era procesul în sine de transformare: cum se produc schimbările istorice, cum respingem sau acceptăm acest proces - dinamica preschimbării.(...) Am sugerat o povestire în trei părţi care să cuprindă acest proces de preschimbare.”

Povestirea este cartea de faţă.

Scriu editorii: „În plină criză covid, păstorul a peste un miliard de catolici a văzut cruzimea şi inechitatea societăţii noastre mai prezente decât oricând. El a văzut, de asemenea, în rezistenţa, generozitatea şi creativitatea multor oameni, mijloacele de a ne salva societatea, economia şi planeta. Papa Francisc ne îndeamnă să nu lăsăm suferinţa să fie în zadar, să explorăm ce ne poate învăţa această criză despre cum să rezolvăm tulburările de orice fel din vieţile noastre şi ale lumii în general. Cu o sinceritate fără precedent, el dezvăluie cum trei crize din propria sa viaţă l-au schimbat dramatic în bine. Prin natura sa, criza ne oferă o alegere: comitem o greşeală gravă dacă încercăm să ne întoarcem la starea de dinainte de criză. Dar dacă avem curajul să ne schimbăm, putem ieşi din criză mai bine decât înainte.”

Despre cele trei crize din propria-i viaţă Sfântul Părinte vorbeşte în prima din cele trei părţi ale cărţii („Vremea de văzut”, „Vremea de ales” şi „Vremea de acţionat”): „Eu am avut parte de trei crize <<Covid>> în viaţă; boala, Germania şi Cordoba. Când m-am îmbolnăvit grav la douăzeci şi unu de ani, am avut prima experienţă a limitei, a durerii şi a singurătăţii. A schimbat perspectiva mea asupra vieţii. Luni de zile, n-am ştiut cine sunt şi dacă aveam să trăiesc sau să mor. Doctorii nu ştiau nici ei dacă voi scăpa cu viaţă. Îmi amintesc că o îmbrăţişam pe mama şi o rugam: <<Spune-mi dacă voi muri.>> Boala gravă căreia i-am supravieţuit m-a învăţat să mă bazez pe bunătatea şi înţelepciunea altora.” A doua criză a fost „Covidul strămutării”, în Germania, în 1986. A treia criză - când a fost trimis la Cordoba, între 1990 şi 1992. Pe toate, Papa Francisc le explică pe larg.

Papa Francisc îşi încheie povestirea cu o seamă de sfaturi/dorinţe/îndemnuri despre cum să folosim pământul, locuinţele şi munca spre bine tuturor şi despre cum să ieşi mai bine din criză:

„În acest fel, transcendem cadrul individualist îngust al paradigmei liberale fără a cădea în capcana populismului. Democraţia este apoi revigorată prin preocupările şi înţelepciunea oamenilor implicaţi în ea. Politica poate fi din nou o expresie a iubirii prin slujire. Transformând demnitatea popoarelor noastre în obiectiv central al lumii post-Covid, facem din demnitatea tuturor cheia acţiunilor noastre. A garanta o lume în care demnitatea este apreciată şi respectată prin acţiuni concretenu este doar un vis, ci o cale căter un viitor mai bun”.

Papa Francisc – Să reîncepem să visăm. Calea către un viitor mai bun. Conversaţii cu Austen Ivereigh. Traducere din limba engleză de Maria Adam. Editura RAO. 191 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici