O carte pe zi: "Teodor Baconschi - 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor"

"Nu doar cel mai lung interviu din viaţa mea scriitor, ci şi o radiografie a gândirii mele la 55 de ani: vârsta maturităţii, când tot ce ai trăit şi acumulat intelectual capătă parcă o formă limpezită".

147 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Teodor Baconschi - 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor"

O carte pe zi: "Teodor Baconschi - 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor"

S-au publicat, în ultimii ani, foarte multe cărţi de dialoguri între scriitori sau între oameni de cultură şi jurnalişti din care aflăm lucuri extraordinar de interesante despre cum gândesc respectivii oameni şi despre lumea în care trăim. Cartea de faţă este alcătuită pe acest calapod, dar diferă de toate de acest fel apărute înainte. Înainte de toate pentru că este prima care cuprinde chiar un dialog zilnic, pe parcursul unui an întreg (o spune şi titlul). Dialogul s-a desfăşurat pe durata Anului Centenar 2018 - a început la 5 decembrie 2017, ziua în care a murit Regele Mihai I, şi s-a încheiat la 4 decembrie 2018.

TITLURILE ZILEI

Scriu editorii: "Cronică implicită a unui rar moment de istorie, volumul atacă simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultură şi valori), prilejuind comentarii neconvenţionale, la confluenţa dintre inteligenţa tradiţiei şi intuiţia viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotrivă frenezia detectivă a celui care întreabă şi portretul secret al celui care răspunde: doi scriitori români ai veacului nostru complicat, care continuă să crediteze fecunditatea gîndirii libere, virtutea exprimării limpezi şi darul comuniunii spirituale".

Se vorbeşte în carte despre regalitate şi monarhie în România, biserică, religie, icoane, cum se fac, desfac şi refac elitele, clasa de mijloc, revoluţia română, procesele după 30 de ani, sărbători, politică externă şi geopolitică, binomul cultură-civilizaţie, literatură, singurătate, portrete de oameni de cultură, raportul tradiţie-modernitate, ştiinţa şi rolul ei în societate şi enorm de multe alte subiecte - câte o întrebare (de obicei stufoasă) pe zi. Probleme generale, dar şi întrebări stârnite de realitatea imediată - politică, eocnomică, culturală. De foarte multe ori, întrebările se succed în lanţ, o întrebare capătă un răspuns, dar e repetată, completată, îmbogăţită, se insistă asupra subiectului de la o zi la alta. Iar interlocutorul se supune docil, răspunde tuturor provocărilor, chiar şi celor repetate, cu calm, uneori cu umor, întotdeauna în stilul carcateristic, uşor olimpian. Declarând la final: "Iată-mă acum la capătul unui exerciţiu în forţata convenţie magistru-discipol: o conversaţie cu o temă pe zi, timp de un an, de-a lungul căreia am atacat împreună mari întrebări durabile (şi inevitabile), reflectând en passant şi asupra evenimentelor acestui răstimp, petrecute în ţară şi în lume. A fost nu doar cel mai lung interviu din viaţa mea scriitor, ci şi o radiografie a gândirii mele la 55 de ani: vârsta maturităţii, când tot ce ai trăit şi acumulat intelectual capătă parcă o formă limpezită".

Interlocutorul, Laurenţiu-Ciprian Tudor, născut în 1973 la Braşov, este poet, eseist şi jurnalist cultural. A publicat mai multe volume de poezii.

"Teodor Baconschi se află la confluenţa a două tărîmuri. Ca intelectual, el vine din Lumea Veche, a adevărurilor dăltuite în bronzul tradiţiei, cu mîndrie şi umilinţă. Ca scriitor, stilistic, e un avangardist al ideii şi un retorician al exprimării seducătoare, învăluită în catifea şi mătase. Citindu-l, înţelegi de ce exerciţiul spiritual înnobilează în chip spontan şi ireversibil. Scrisul său atrage ca un magnet şi te ţine în prizonieratul ameţitor al culturii înalte, care instruieşte, nelinişteşte, intrigă şi provoacă în egală măsură" (Mircea Mihăieş)

"Teodor Baconschi - 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor". Editura Polirom. 445 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici