O carte pe zi: „Testamente trădate” de Milan Kundera

O nouă ediţie, excelent tradusă, a extraordinarului eseu al lui Milan Kundera, în care tema e următoarea: cu cât un scriitor sau un compozitor este mai mare, cu atât creşte şi tentaţia interpretărilor abuzive.

213 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Testamente trădate” de Milan Kundera

Astfel, posteritatea riscă să-i falsifice opera de dragul scandalului biografic sau pentru a se conforma clişeelor artistice în vigoare.

Scriu editorii: „Aceasta e tema eseului Testamente trădate, tema pe care Kundera o dezvoltă în variaţiuni, urmărind în paralel evoluţia romanului şi a muzicii, iar exemplele sale ţin de răscrucea artistică a secolului XX. Criticii pot ignora ce e pur şi simplu literatură într-o povestire de Hemingway doar pentru a o citi în cheia vieţii scriitorului, dirijorii pot opera tăieturi în compoziţiile lui Stravinski fiindcă aşa li se pare lor că <<sună>> mai bine. Cele mai pregnante exemple invocate de Kundera sunt însă Kafka şi Janacek: amândoi îi datorează enorm lui Max Brod, amândoi au fost trădaţi (în spiritul artei lor) de acelaşi Max Brod, cu cele mai bune intenţii şi cu totală neînţelegere. Testamentele tradate sunt avertismentul grav şi ironic al lui Milan Kundera împotriva orbirii care însoţeşte indiscreţia.”

Un eseu atât de dens, cu atât de multe trimiteri, cu atât de multe analize entuziasmante, cu atât de multe observaţii surprinzătoare şi scris cu atâta pasiune încât ar trebuie citat aproape în totalitate pentru a ilustra ceea ce au spus editorii.

Aşa că, mai degrabă, citiţi-l!

Milan Kundera – Testamente trădate.Traducere din limba franceză şi note de Vlad Russo. Editura Humaitas fiction, colecţia Seria de autor Milan Kundera. 273 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici