O carte pe zi: „Un băiat ca toţi ceilalţi”, de Lorenzo Marone

„Un roman tandru, delicat, plin de culoare – la fel ca modesta şi numeroasa familie napolitană a protagonistului.“— Corriere della Sera. Romanul a primit premiul Giancarlo Siani, în 2018.

406 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Un băiat ca toţi ceilalţi”, de Lorenzo Marone

Am mai prezentat în urmă cu doi ani, la această rubrică un alt roman al al lui Lorenzo Marone tradus de Humanitas Fiction, „Mîine poate am să rămân”. Cititorii eventual îndrăgostiţi de stlul său şi de subiectele sale tratate cu tandreţe vor regăsi totul în această nouă traducere.

O carte despre sfârşitul copilăriei şi alegerile importante care ne modelează destinul şi lumea, despre fiorii primei iubiri şi curajul de a lupta de partea binelui. Romanul, inspirat din fapte reale, a fost distins, în 2018 cu Premiul Giancarlo Siani. Acţiunea scriitorului napoletan se petrece, ca şi cea a precedentelor sale romane, la Napoli.

Sceiu editorii: „Mimì e un băiat de doisprezece ani, cu ochelari, rezultate excelente la şcoală şi o pasiune pentru benzile desenate cu supereroi. Locuieşte în cartierul Vomero, în Napoli, unde tatăl său lucrează ca portar al unui imobil elegant. Îşi petrece timpul pe stradă cu cel mai bun prieten, Sasà, care îl venerează, ca toţi napolitanii, pe Maradona, sau în micul apartament pe care îl împarte cu părinţii, sora adolescentă şi bunicii. În 1985, anul care-i va accelera maturizarea, Mimì face experimente telepatice, visează să-şi cumpere un costum de Spider-Man şi caută o modalitate de a se împrieteni cu Viola, frumoasa adolescentă care locuieşte în imobilul păzit de tatăl lui. Dar, mai presus de toate, îl cunoaşte pe Giancarlo, supereroul său personal, nimeni altul decât Giancarlo Siani, tânărul jurnalist de la Il Mattino care avea să îşi piardă viaţa în numele adevărului. În lunile premergătoare zilei de 23 septembrie, ziua în care Giancarlo este ucis de Camorra, Mimì descoperă însemnătatea prieteniei, importanţa cuvintelor şi a curajului. Şi află că este posibil ca supereroii să nu existe, dar că amintirea oamenilor curajoşi şi a faptelor lor mari nu păleşte niciodată.”

„Un roman tandru, delicat, plin de culoare – la fel ca modesta şi numeroasa familie napolitană a protagonistului.“— Corriere della Sera

„Un omagiu adus adolescenţei, privirii inocente asupra lumii, prietenilor care îţi stau alături şi te sprijină şi speranţei.“ — Il Roma

Lorenzo Marone – Un băiat ca toţi ceilalţi. Traducere şi note de Gabriela Lungu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 300 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici