O carte pe zi: "Un spion de miliarde", de David E. Hoffman

"Un spion de miliarde. O poveste adevărată despre spionaj şi trădare în timpul Războiului Rece", de David E. Hoffman - Una dintre cele mai bune poveşti cu spioni din timpul Războiului Rece şi cu atât mai cutremurătoare cu cât este adevărată.

492 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Un spion de miliarde", de David E. Hoffman

O carte pe zi: "Un spion de miliarde", de David E. Hoffman

"La apogeul Războiului Rece - scriu editorii -, în cel mai periculos moment în care te-ai fi putut afla în Uniunea Sovietică, într-o seară, în timp ce şeful staţiei CIA la Moscova îşi umplea rezervorul cu benzină, un străin s-a apropiat de el şi i-a lăsat un bilet în maşină. Temându-se de o capcană a KGB, americanul a ignorat această mişcare de deschidere. Dar bărbatul se hotărâse. Tentativele sale de a stabili contacte cu CIA aveau să fie refuzate de patru ori, înainte de a le face cadou un plic al cărui conţinut avea să şocheze serviciile secrete americane. În anii care au urmat, bărbatul cu pricina, Adolf Tolkacev, va deveni unul dintre cei mai valoroşi spioni ai SUA. Dar aceste activităţi ridicau problema unor ameninţări personale de proporţii la adresa lui Tolkacev şi a supervizorilor săi americani. Aceştia aveau întâlniri clandestine în parcuri şi la colţuri de stradă şi foloseau camere spion, butaforie şi coduri secrete, ascunzându-se de mereu prezentul KGB chiar sub nasul acestuia - până ce un act şocant de trădare le-a pus tuturor viaţa în pericol".

TITLURILE ZILEI

"Un spion de miliarde este una dintre cele mai bune poveşti cu spioni din timpul Războiului Rece şi cu atât mai cutremurătoare cu cât... este adevărată. Se plasează perfect la intersecţia dintre un thriller palpitant şi istoria solid documentată... Este o carte magistrală" - The Washington Post

David E. Hoffman este editor colaborator la The Washington Post, autor al mai multor volume despre finalul cursei înarmărilor din timpul Războiului Rece. A câştigat Premiul Pulitzer în 2010.
Folosind documente CIA şi interviuri cu participanţi la evenimente, cartea de faţă este cu adevărat poveste cutremurătoare despre ultimii ani ai Războiului Rece: trece în revistă operaţiunile CIA în Uniunea Sovietică între 1950-1980; tehnicile de spionaj; schimbarea atitudinii din timpul administraţiilor Carter şi Reagen; riscurile la care se supuneau atât agenţii americani, cât şi spionii ruşi.
Inginerul Adolf Tolkacev este cel care a dat cea mai puternă lovitură Uniunii Sovietice - a oferit americanilor, între altele, 179 de role de film de 35 mm cu informaţii documentare confidenţiale despre radarele aeriene sovietice şi despre sistemele de control al armamentului (diagrame, planuri, plăci de circuite de pe radare aeriene,, planuri de cerectare-dezvoltare). Forţele militare americane au evaluat informaţiile transmise de Tolkacev " undeva în jur de două miliarde de dolari" (în 1980!). Ceea ce face şi mai remarcabilă activitatea lui Tolkacev, care nu a fost membru al Partidului Comunist, nici militar, este că şi-a transmis materialele, în cele 21 de întâlniri, pur şi simplu pe sub nasul KGB. Fireşte, până la urmă a fost descoperit (refuzase să plece în Occident), judecat şi condamnat la moarte şi executat în octombrie 1986. În august 2014, CIA a expus un portret al lui Tolkacev la sediul său central.

David E. Hoffman - "Un spion de miliarde. O poveste adevărată despre spionaj şi trădare în timpul Războiului Rece". Traducere din limba engleză de Monica Pârvulescu. Editura Litera, colecţia Kronika. 386 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici