O carte pe zi. „Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină” de Fang Fang

„Cei plecaţi dintre noi sunt departe, dar cei vii trebuie să-şi vadă în continuare de drum. Sper măcar să putem ţine minte.”

463 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină” de Fang Fang

O mărturie tulburătoare din timpul epidemiei de COVID-19 datorată uneia dintre cele mai importante scriitoare contemporane din China.

Fang Fang, născută în 1955, a urmat cursurile de literatură chineză la Universitatea din Wuhan, a început să scrie poezie în 1975, iar în 1982 îi apare primul roman. Romanele, povestirile şi eseurile ei au fost traduse în diverse limbi şi au primit importante premii naţionale. Este considerată o reprezentantă de seamă a curentului neorealist chinez. Ultimul ei roman, Înmormîntare moale, a primit Premiul Luyao pentru Literatură în 2016, dar a stârnit numeroase critici interne, fiind considerat subversiv prin modul în care sunt prezentate dramele umane din timpul reformei agrare înfăptuite în anii 1950 de Partidul Comunist Chinez condus de Mao Zedong - şi a fost retras din librării.

Jurnalul de faţă a apărut iniţial în timp real, ca postări zilnice pe diferite platforme media, apoi retransmis şi copiat sau complilat de cititori, bucurându-se de un succes imens şi stârnind comentarii, observaţii, critici.

Scriu editorii: „Cele şaizeci de însemnări zilnice care compun jurnalul lui Fang Fang alcătuiesc un raport detaliat despre evoluţia epidemiei de coronavirus din Wuhan, începând din ziua apariţiei primului caz, până la momentul ridicării carantinei instaurate în oraş. Confuzia locuitorilor, deprimarea, suferinţa, frica, durerea sufletească a numeroaselor familii care i-au pierdut pe cei dragi, lupta îndârjită cu boala şi sacrificiile locuitorilor supuşi unor restricţii severe vreme îndelungată, toate aceste aspecte îşi găsesc locul în consemnările, uneori polemice, pe care autoarea le postează zi de zi pe internet, în pofida unei cenzuri acerbe ce ar fi dorit ca textele lui Fang Fang să nu ajungă la sutele de milioane de cititori. Totodată, jurnalul reprezintă o critică aspră adresată autorităţilor care au amânat nepermis de mult luarea unor măsuri ferme, au ascuns adevărul şi au dezinformat populaţia sau au acţionat greşit, din nepricepere ori din raţiuni politice meschine, provocând astfel o adevărată tragedie pentru cei peste nouă milioane de locuitori din Wuhan. În felul acesta, jurnalul reprezintă şi un apel la responsabilitate şi altruism, fără de care nenorocirile de genul celor de la Wuhan – ce au afectat ulterior întreg mapamondul – se pot repeta oricând.”

Cei plecaţi dintre noi sunt departe, dar cei vii trebuie să-şi vadă în continuare de drum. Sper măcar să putem ţine minte.” - spune Fang Fang.

„Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină nu se vrea a fi un buletin informativ, un studiu academic sau un text medical. Este relatarea personală a unui om obişnuit ce reacţionează în timp real la nişte împrejurări derutante, contradictorii şi bulversante. E o carte emoţionantă care farmecă prin spontaneitate şi inteligenţă.” (South China Morning Post)

Fang Fang – Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină. Cu o postfaţă de Michael Berry. Traducere din limba engleză de Cosmin Nedelcu. Editura Polirom. 371 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,
wuhan

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici