O carte pe zi: „Zilele din urmă ale nopţii” de Graham Moore

O carte pe zi: „Zilele din urmă ale nopţii” de Graham Moore: Un excelent roman despre rivalitatea dintre Thomas Edison şi Nikola Tesla.

524 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Zilele din urmă ale nopţii” de Graham Moore

O carte pe zi: „Zilele din urmă ale nopţii” de Graham Moore

Graham Moore, născut în 1981, este un scenarist american foarte cunoscut, care a şi câştigat în 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (acodat în februarie 2015), după ce câştigase anterior Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Romanul de faţă, din 2016, este al doilea pe care l-a publicat. Se pare că între timp l-a transformat deja în scenariu.

Scriu editorii: „New York, 1888. Lămpile cu gaz continuă să pâlpâie pe străzile oraşului, dar miracolul luminii electrice este pe cale să se întâmple. Persoana care controlează mijloacele de a transforma noaptea în zi va intra în istorie – şi va face o avere uriaşă. Un tânăr avocat, pe nume Paul Cravath, proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Columbia, preia un caz care pare imposibil de câştigat. Clientul lui, George Westinghouse, a fost dat în judecată de Thomas Edison, iar miza este o întrebare de un miliard de dolari: Cine a inventat becul şi cine deţine dreptul de a electrifica ţara?

Cazul îi dă lui Paul acces în lumea selectă a înaltei societăţi – la petrecerile strălucitoare din vilele din Gramercy Park şi la afacerile din spatele uşilor închise. Sarcina cu care se confruntă este mai mult decât descurajantă. Edison este un adversar viclean şi periculos, cu resurse uriaşe la dispoziţia sa – detectivi particulari, ziare pe care să le influenţeze, având chiar şi sprijinul lui J.P. Morgan. Ambii sunt mânaţi de aceeaşi dorinţă de a câştiga. Cine va reuşi?

În goana lui după victorie, drumul lui Paul se intersectează cu cel al lui Nikola Tesla, un inventator strălucit şi excentric, despre care se spune că ar deţine soluţia pentru a-l învinge pe Edison, şi cu al lui Agnes Huntington, o frumoasă cântăreaţă de operă, care se dovedeşte a fi o interpretă fără cusur pe scenă şi în afara ei. Pe măsură ce Paul îşi asumă din ce în ce mai multe riscuri, va descoperi că fiecare îşi urmăreşte propriile interese şi că nimeni nu este chiar cine pare a fi.”

„Un reper al romanelor istorice de calitate... Pornit în căutarea unor adevăruri de mult uitate, Graham Moore ne oferă o poveste palpitantă şi uimitoare despre două genii implicate într-o luptă feroce pentru a schimba lumea... o călătorie strălucită în trecut...“ The Washington Post

Graham Moore – Zilele din urmă ale nopţii. Editura Litera. Colecţia Buzz Books. Traducere din limba engleză şi note de Alexandru Cormoş. 495 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici