O vioară rară din 1679 ar putea costa cât un avion. Când va fi scoasă la licitaţie

O vioară rară din 1679, realizată de renumitul meşter italian Antonio Stradivari, va fi scoasă la licitaţie luna viitoare şi ar putea ajunge la o sumă de până la 11 milioane de dolari.

635 afișări
Imaginea articolului O vioară rară din 1679 ar putea costa cât un avion. Când va fi scoasă la licitaţie

O vioară rară din 1679 ar putea costa cât un avion. Când va fi scoasă la licitaţie

Stradivarius "Hellier" „este cea mai bună vioară prevăzută cu intarsii realizată vreodată de Stradivari şi unul dintre cele mai frumoase instrumente Stradivarius existente", arată casa de licitaţii Christie's, care oferă acest instrument ca lot principal în cadrul vânzării „The Exceptional Sale" din 7 iulie.

Gravată cu diamante de fildeş şi finisată cu un lac auriu, vioara are un preţ estimat de 6-9 milioane de lire sterline (7,54-11,31 milioane de dolari).

Stradivari a păstrat instrumentul timp de 55 de ani, vânzându-l în 1734 pentru 40 de lire sterline lui Samuel Hellier din Wombourne, Anglia.

„Mă aştept la mult interes pentru un astfel de instrument, deoarece este extrem de rar ca acesta să iasă dintr-un muzeu", a declarat pentru Reuters expertul în viori şi consultantul Christie's Florian Leonhard.

Viorile lui Stradivari sunt cunoscute pentru măiestria lor rafinată. Ele costă între 8 şi 20 de milioane de dolari, potrivit lui Leonhard.

„Dintre cele aproximativ 1.100 de instrumente pe care Stradivari le-a realizat de-a lungul carierei sale, doar aproximativ o duzină sunt înfrumuseţate cu decoraţiuni, iar acest exemplar este considerat de către curatorii Smithsonian drept cel mai bine conservat exemplar existent", a declarat Christie's într-un comunicat.

Violonistul Braimah Kanneh-Mason a cântat la instrument la o avanpremieră şi l-a descris ca fiind "frumos".

„Acest tip de viori sunt adesea comparate cu maşinile sport, trebuie să înveţi mai întâi cum să le conduci, dar odată ce înveţi cum să manevrezi este incredibil de satisfăcător", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici