,,Ochii pe mine!”. Generalul (r) Silviu Predoiu: ,,Teoria conspiraţiei, ca şi informaţiile false, au succes pentru că se adresează emoţiilor” / ,,Când vine vorba de spionaj, nimeni nu vorbeşte despre victorii”

  • Generalul (r) Silviu Predoiu, despre istoria fake news-ului: ,,A apărut de mult timp, doar denumirea este nouă. (...) Nimic nu s-a schimbat în principiile dezinformării fake news, tehnologia a adus viteza de distribuţie şi accesibilitatea informaţiei.”
  • Silviu Predoiu despre fake news şi Statul Paralel: ,,E undeva la jumătatea drumului între fake news şi realitate”
  • S. Predoiu, despre intrarea în politică: ,,Nu sunt naiv! Ştiu cum arată politica adevărată, din păcate. Poate că sunt naiv atunci când îndrăznesc să cred că putem să o schimbăm.”
797 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine!”. Generalul (r) Silviu Predoiu: ,,Teoria conspiraţiei, ca şi informaţiile false, au succes pentru că se adresează emoţiilor” / ,,Când vine vorba de spionaj, nimeni nu vorbeşte despre victorii”

Sursa foto: Captură emisiune / „Ochii pe mine!”

Generalul (r) Silviu Predoiu, fost şef operaţiuni SIE, a acordat luni, 2 noiembrie, un interviu în exclusivitate jurnalistului Vlad Craioveanu. O discuţie interesantă şi o analiză pertinentă – într-o ediţie specială a emisiunii ,,Ochii pe mine!”, la Aleph News –  despre ceea ce înseamnă noţiunea de fake news în zilele noastre, sub toate formele lui.

Generalul (r) Silviu Predoiu a vorbit şi despre viaţa de spion – cu satisfacţiile, limitele şi riscurile ei – dar care nu este nici pe de parte aşa cum ne place să o vedem în filme, cu un James Bond, mereu învingător în misiunile pline de adrenalină. Invitatul lui Vlad Craioveanu a devoalat totodată şi motivul pentru care a decis să intre în partidul Pro România.

De unde porneşte istoria fake news-ului?

Ştire falsă. Zvon. Minciună. Dezinformare. Cât de distructivă, cât de periculosă poate fi cu adevărat o ştire falsă şi care sunt repercusiunile? Este oare posibil să minţi, sa răspândesti poveşti false fără să fii neaparat un ticălos?

,,Fake news este o noţiune aparent nouă, s-ar putea să avem impresia că a apărut acum câţiva ani de zile, că a apărut o dată cu Trump. În realitate, a apărut de mult timp, doar denumirea cu care a apărut este nouă.”, explică generalul Silviu Predoiu.

S. Predoiu: ,,Valoarea unei informaţii este dată de beneficiar”

Invitatul lui Vlad Craioveanu susţine că valoarea unei informaţii  este dată de beneficiarul care ştie s-o folosească.  Fostul şef operaţiuni SIE explică şi faptul că problema fake news-ului ar ar trebui dezbătută în Parlament.

,,Nimic nu s-a schimbat în principiile dezinformării fake news, tehnologia  a adus viteza de distribuiţie şi accesibilitatea informaţiei. Pe masură ce creşte puterea tehnologiei creşte şi viteza şi puterea de acoperire.”

Cum privim Statul Paralel, ca pe o realitate sau ca pe un Fake News?

,,E undeva la jumătatea drumului între fake news şi realitate. A fost vorba de nişte persoane care, iniţial, aşa cum am sesizat eu, au plecat cu cele mai bune intenţii la drum. Au conştientizat că o serie de întrebări sunt pe punctul de a deveni prea puternice pentru a fi combătute cu mijloacele legale. Corecţiile legale întârziau să apară şi şi-au asumat cumva, într-o formă de haiducie modernă, au revendicat dreptul de a lucra ele cu alte mijloace împotriva acestor ameninţări”, susţine generalul (r) Silviu Predoiu.

Despre eşecuri şi victorii în spionaj

Generalul (r) Silviu Predoiu devoalează faptul că nu putem vorbi despre incidente majore în spionaj. ,,Eşecurile se află, nu victoriile... Când vine vorba de spionaj, despre victorii nu vorbeşte nimeni”, conchide fostul şef operaţiuni SIE.

S. Predoiu, despre pregătirea unei persoane din Servicii: ,,Pentru a educa spiritul disciplinei”

Dacă eşti curios să descoperi cum se pregăteşte şi cum se formează un om care lucrează în Servicii, să ştii că lucrurile nu sunt deloc simple. În plus, inteligenţa emoţională şi creativitatea sunt foarte importante pentru un ofiţer de teren.

,,Este un antrenament complex, este şi o parte sportivă care ţine de sport, de pregătire militară, de instruire militară. Nu atât pentru ca să ştii să baţi pas defilare, ci pentru a educa spiritul disciplinei, a conştiinciozităţii, a rigurozităţii, mai ales că astăzi nu se mai trece prin serviciul militar, nu mai este obligatoriu serviciul militar.

Există o pregătire de bază, generală, pe care o parcurgem toţi în centrul nostru de instruire, care extinde pe o perioadă destul de mare de timp. Eu am prins cursul de doi ani de zile. Au variat, ulterior, ca perioadă, dar sunt destul de lungi şi foarte solicitante. Aşa este pregătirea generală, uniforma tuturor cadrelor din Serviciul de Informaţii Externe.”

Există prietenie în spionaj?

Spionajul are însă limitele lui pe care trebuie să le respecţi. Cât despre prietenie la locul de muncă, lucrurile nu sunt deloc simple.

,,Am persoane cu care am colaborat. Prietenia implică timp, sentimente, nu ai timp, nu permit normele o apropiere foarte mare. Am colaborat în misiuni, am avut o relaţie apropiată, nu se poate vorbi de prietenie.”

,,Există, din păcate, colegi care şi-au pierdut viaţa. În cazul colegilor din SIE e totul anonim. Şi moartea e îmbrăcată într-o legendă, pentru a fi justificată”, conchide generalul (r) Silviu Predoiu.

S. Predoiu: ,,Copiii mei au aflat atunci când eram deja general”

,,La noi, în cultura serviciului nostru, suntem mult mai relaxaţi. La noi, de regulă, partenerul de viaţă este informat, în cele mai multe cazuri. Există şi cazuri în care nu sunt informaţi. Pe parcurs, s-ar putea să mai afle... (...) Dar, de regulă, copiii află atunci când ajung la o vârstă la care pot procesa această informaţie.

Copiii mei au aflat atunci când eram deja general, ca urmare a unui articol apărut în presă. Au aflat din presă, înainte ca eu să ajung acasă. I-am găsit foarte supăraţi. Fata avea 20, băiatul avea 17 ani atunci când au aflat că nu sunt director administrativ în Ministerul Afacerilor Externe, aşa cum ştiau copiii, cum ştiau toţi prietenii, vecinii... Au fost cam supăraţi. Probabil că au fost şi mândri într-un final, dar, în seara aceea, îţi spun sigur că au fost destul de supăraţi.”

S. Predoiu: ,, Nu sunt naiv! Ştiu cum arată politica adevărată (...)”

Silviu Predoiu s-a înscris în partidul Pro România. Mărturiseşte că, în ciuda faptului, că ştie cum este politica, crede că poate fi schimbată. Dar, nu de pe margine, arătând cu degetul, ci prin implicare şi prin convingerile pe care le-a avut mereu. 

,,Sunt convingeri pe care le-am avut întodeauna. Eu aşa cred că ar trebui să arate lucrurile şi, spuneam şi în postarea mea... Nu sunt naiv! Ştiu cum arată politica adevărată, din păcate. Poate că sunt naiv atunci când îndrăznesc să cred că putem să o schimbăm. Dar, iarăşi mă îndoiesc. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Nu putem doar să bombănim de pe margine că asta nu-i bine, asta nu-i bine, nu sunt de acord cu ceva. Trebuie să ne hotărâm să facem ceva.”

Despre teoriile conspiraţiei în vremuri de criză

Care este de fapt mecanismul care duce la apariţia lor? Cui folosesc? În plus, ce rol au avut conspiraţiile în timpul pandemiei pentru a semăna neîncrederea în existenţa virusului şi în autorităţi şi cât de predispuşi sunt românii să adere la astfel de teorii?

,,Nimeni nu a hotărât să vină pandemia, să instaureze un regim autoritar. Problema este ce se întâmplă într-o asemenea speţă ulterior. Aţi văzut că a apărut pandemia şi au fost supendate o serie de drepturi la libera circulaţie, la libera exprimare (...) Măsurile acestea s-au luat şi la noi şi la alţii. E o diferenţă majoră faţă de modul de anunţare. Să vă uitaţi pe înregistrări cum a anunţat Merkel în Germania, cu câtă empatie, subliniind la două cuvinte cât regretă că ia măsurile, că înţelege cât de gravă e suspendarea unor drepturi.”

Care este raportul logică - emoţie în răspândirea unei teorii a conspiraţiei/fake news? Persoanele raţionale sunt şi ele expuse unor astfel de informaţii toxice?

,,Teoria conspiraţiei, ca şi informaţiile false au succes pentru că se adresează emoţiilor, sunt procesate mult mai uşor şi fixate în memoria noastră. Raţionale sunt dezminţirile, dar o teorie a conspiraţiei înseamnă o componentă emoţională.”
 


 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici